Direct naar artikelinhoud

Stijn Devolder zegt af voor Tour

Stijn Devolder stelt zijn plek in de Tourselectie van Vacansoleil vacant. Dat meldde de Belgische kampioen gisteren spontaan in een gesprek voor de start van de zesde rit in de Ronde van Zwitserland. 'Ik moet mezelf geen blaasjes wijsmaken: conditioneel ben ik niet goed genoeg. Het zou héél dom zijn om nu de Tour te rijden.'

Het forfait van Devolder zat er aan te komen. "Normaal ben ik certitude. Maar dat moet straks misschien worden herbereken. Áls ik ga, dan in topvorm. Anders heeft het geen zin", klonk het twee weken geleden nog. De dood van vriend Wouter Weylandt had van Devolder fysiek én emotioneel een wrak gemaakt. "Je beste vriend dood op het asfalt zien liggen, dat wens je zelfs je ergste vijand niet toe." Meer dan twee weken raakte hij geen fiets meer aan. Tot ploegmaat Gorik Gardeyn hem letterlijk uit zijn huis kwam sleuren. "Dan nóg had ik het moeilijk. Op een bepaald moment hebben we ons eens met zijn tweeën in het gras gezet en een uur lang naar de Schelde zitten staren. Zomaar."

Dik tegen zijn zin reed Devolder vervolgens de rondes van Picardië, België en Luxemburg, waar hij van het kastje naar de muur werd gefietst. Het was hopen op een mirakel in de Ronde van Zwitserland.

Hele diepe put

"Dat is er niet gekomen", aldus Devolder gisterochtend. "Ik voelde het in de proloog al, waar ik tot op het gaatje ging, maar het resultaat zwaar tegenviel. Mentaal gaat het beter. Ik heb het een plaats kunnen geven, stel me weer doelen. En Hilaire heeft gelijk als hij zegt dat ik minder krampachtig rijd, maar het is nog verre van goed. Ik moet mezelf niets wijsmaken: conditioneel ben ik niet klaar voor drie weken Tour. Oké, in 2008 raakte ik in de Driedaagse De Panne-Koksijde ook geen poot vooruit en won ik de zondag erop toch de Ronde van Vlaanderen. Maar dat was anders. Ik beschikte over een stevige basis, getuige toen mijn vijfde plaats in de E3 Harelbeke. Nu heb ik die niet. Ik rijd van start tot finish à bloc en ben blij dat ik me bergop meteen in de gruppetto kan zetten. Ik kom echt uit een hele diepe put gekropen. Het was terug opbouwen van nul. Om hier en nu, amper drie weken later, al top te zijn: onmogelijk."

Forceren heeft geen zin, beseft Devolder, de nare ervaringen van zijn laatste Tour indachtig. "Toen startte ik ook met belabberde conditie. In de Tour verbeter je niet, daar moet je van bij de start 100 procent zijn. Het zou nu héél onverstandig zijn om toch te gaan. Doe ik dat toch, dan help ik de rest van mijn seizoen om zeep. Ik moet aan mezelf denken. En aan de ploeg. Ik wil niet de plaats innemen van iemand die beter is. Liever leg ik via een (hoogte)stage in juli een stevige basis en streef ik een prominente rol na in de Vuelta. Zo zit het nú alvast in mijn hoofd. De ploegdokter volgt me in die redenering. En ik hoop ook op begrip bij de ploegleiding, die ik van mijn plannen op de hoogte bracht."

Hilaire Van der Schueren houdt in die zin de Tourdeur nog op een kier. "Ik blijf met een A- en een B-scenario in mijn hoofd zitten. A: Devolder rijdt de Tour. B: hij wordt vervangen. Volgende woensdagavond nemen we een beslissing, in alle eer en geweten. Stiekem hoop ik dat hij de volgende dagen toch nog wat verbetert - met een talent als Devolder is dat niet onmogelijk - en dat hij die ene gloriedag in de Tour kan nastreven. Maar ik besef ook wel dat je een renner niet tegen zijn zin kunt meenemen. We zullen hem dan ook niet verplichten. Als Stijn zegt dat hij niet wil gaan, dan gaat hij niet."

Uitslag

1. Steven Kruijswijk (Ned/Rabobank) de 157,7 km in 4u12:03

2. Levi Leipheimer (VS) op 0:09

3. Damiano Cunego (Ita) 0:18

4. Bauke Mollema (Ned) 0:21;

5. Giampaolo Caruso (Ita)

Stand

1. Damiano Cunego (Ita/Lampre-ISD) in 21u26:28

2. Bauke Mollema (Ned) op 1:23

3. Steven Kruijswijk (Ned) 1:36

4. Fränk Schleck (Lux) 1:41;

5. Levi Leipheimer (VS) 1:59