Direct naar artikelinhoud

Vlaming riskeert levenslang 'vanwege homoseksualiteit'

In Oeganda is een Vlaming (31) opgepakt omdat hij homo zou zijn. De politie verdenkt hem er ook van mannen tot homoseksualiteit te willen bekeren. Speurders betrapten hem zondag bij hem thuis met een andere man. 'Ik zweer dat ik onterecht beschuldigd word', zegt de Vlaming. Hij riskeert levenslang.

De Oegandese politie schaduwde Vlaming Steven D., die sinds enige tijd in de hoofdstad Kampala woont, al maandenlang na tips van de bevolking.

"Zondag na middernacht kregen we opnieuw een tip. Volgens zijn buren was hij in het gezelschap van een Keniaanse man", zegt politiecommandant Swaib Taban. Volgens de politie trof ze beide mannen tijdens de inval schaars gekleed aan terwijl ze een film keken. Ze boden geen enkele weerstand, maar gewapende agenten voerden hen onder dwang mee naar het politiebureau.

Daar werden ze ondervraagd en opgesloten in een politiecel. De volgende ochtend werden ze overgebracht naar een ander politiekantoor voor verder onderzoek. In het ziekenhuis moesten beide mannen een medisch onderzoek ondergaan om na te gaan of er geslachtsverkeer was geweest, maar op aanraden van hun advocaat weigerden ze dat. "We wilden bewijsmateriaal verzamelen", zegt de commandant fijntjes. "Ze weigerden. Dat is niet alleen sabotage van het onderzoek, het maakt hen nóg verdachter."

Mannen bekeren

Gisteren werden de Vlaming en zijn vriend door de politie voor de media opgevoerd als seksuele perverten. Homoseksualiteit is er, net als in veel Afrikaanse landen, niet alleen taboe, maar ook strafbaar. "Het is strijdig met de wetten van de natuur", zei de politie op een persconferentie. Volgens de speurders zou de Vlaming ook mannen rekruteren om ze te bekeren tot homo: "Hij huurde al verschillende flats en is telkens in het gezelschap van andere mannen. Dat is verdacht."

D. zelf ontkende op de Oegandese televisie de aanklacht. "Ik ben onschuldig", klonk het wanhopig. "Ik zweer bij God, mijn moeder, mijn familie en iedereen die ik liefheb: dit zijn valse beschuldigingen." De man ontkent ook dat hij schaars gekleed was. "Ik droeg een T-shirt en een broek. Een short eigenlijk, want het is hier warm 's nachts. Mijn vriend had hetzelfde aan."

Onder diplomatieke druk van de ambassade en de consul werd Vlaming gisteren vrijgelaten. Volgens Buitenlandse Zaken op borgtocht, maar dat is volgens zijn advocaat onjuist. "Hij is gewoon vrijgelaten door de politie, maar moet zich ter beschikking houden van het onderzoek", zegt meester Francis Onyango. Komende donderdag moet hij opnieuw voor de politie verschijnen. Die beslist dan of er voldoende bewijsmateriaal is om de zaak voor te leggen aan de onderzoeksrechter.

Bijna nergens ter wereld keurt de bevolking homoseksualiteit zo fel af als in Oeganda. In december nog keurde het parlement met grote meerderheid een strenge antihomowet goed, na lobbywerk van Amerikaanse evangelisten. Sinds zij hun antihomopraat niet meer verkocht krijgen in de VS, zitten ze ook in Oeganda. Volgens de wet zijn inwoners die homo's niet verklikken of er gewoon nog maar over praten, binnenkort strafbaar. President Yoweri Museveni weigert vooralsnog de wet te ondertekenen.

Steven D. riskeert levenslang, maar zover komt het wellicht niet. Een Brit die betrapt werd met een homopornofilm werd vorige week nog door de rechter het land uit gezet.