Direct naar artikelinhoud

Patrick Janssens speelt 'hard to get'

Sp.a stapt in Antwerpen niet in een coalitie zonder Groen, zegt Patrick Janssens. De groenen staan sceptisch tegenover het plan, maar zeggen niet neen.

"Pure strategische spelletjes om zijn linkerflank af te dekken." In Antwerpen werd gisteren danig met de wenkbrauwen gefronst. De oorzaak: de aankondiging van Patrick Janssens (sp.a) dat hij niet in een meerderheid stapt zonder Groen.

"Wij willen geen spelletjes spelen", spreekt Janssens tegen, "dit mag niet te lang duren, daarom is het goed dat Bart De Wever (N-VA) snel duidelijkheid heeft over ieders positie. Reden waarom ik nu alle kaarten op tafel leg. Gezien de verkiezingsuitslag is het zeker voor de sp.a binnen de Stadslijst (een kartel met CD&V, AVB) logischer om voor de oppositie te kiezen. Als we daartoe gevraagd worden, willen we wel onze verantwoordelijkheid nemen en overwegen om mee te stappen in een bestuur. Op voorwaarde dat het met de groenen is."

Een axioma, noemt Janssens die voorwaarde, eentje waarover niet gediscussieerd kan worden. "Er is een eerder progressief blok dat goed gescoord heeft en een meerderheid heeft binnen de ring, en een conservatiever blok dat een meerderheid heeft buiten de ring", verklaart hij die keuze. "Zo kunnen we de keuze van de kiezer weerspiegelen in het bestuur."

Linkse oppositie

Dat de progressieve kiezer afgelopen zondag massaal voor de linkse alternatieven van Groen en PVDA+ koos, is evenmin vreemd aan die communicatie. De socialisten zijn er als de dood voor om mee te stappen in een rechts bestuur onder leiding van N-VA met een sterke linkse oppositie. Dat is het ideale recept om bij de volgende verkiezingen nog verder leeg te lopen, iets wat men in rode rangen maar al te goed beseft.

Maar bij Groen wordt de suggestie van een frontvorming niet op applaus onthaald. Janssens lichtte Groen-voorzitter Wouter Van Besien vlak voor zijn onderhoud met 'informateur' De Wever gisterochtend in over zijn standpunt.

Erover gediscussieerd werd er echter niet, tot grote ergernis van Antwerpse Groen-kopvrouw Meyrem Almaci. "Er is hier iets heel bizar aan de gang. Een partij verkondigt zaken over een andere partij, zonder die echt te consulteren. En wat nog vreemder is: Janssens is al bezig over coalities terwijl we het nog niet eens echt over de inhoud gehad hebben. Aan coalitievorming zijn we nog lang niet toe. Bovendien ligt die formatie in de handen van Bart De Wever. Het is niet Patrick Janssens die aan zet is", stelde Almaci in een eerste reactie.

Stadslijst ondeelbaar

Enkele uren later klinkt de Antwerpse iets gematigder. "In een constellatie met N-VA en de Stadslijst zijn wij mathematisch niet nodig. Groen gaat niet het vijfde wiel aan de wagen zijn. Maar voor alle duidelijkheid: wij zijn wel bereid om te praten. Als we spijkerharde inhoudelijke garanties krijgen, sluiten we niets uit."

Het speelveld van De Wever is door de zet van Janssens een pak verkleind. De uittredende burgemeester zal bij zijn punt blijven, zei hij ook. "Take it or leave it." Janssens weet maar al te goed dat De Wever het zonder de Stadslijst bijzonder moeilijk zal hebben om een meerderheid te vormen.

Op papier is een verbond tussen N-VA, Open Vld en Groen een mogelijkheid, maar de ideologische tweespalt daar is moeilijk te overbruggen. Ook al beweert Janssens zelf dat hij daar best opties toe ziet. Dan nog blijft ook hier de splitsing van de linkerflank een probleem: in de meerderheid zetelen met de socialisten en PVDA+ in de oppositie is voor Groen allerminst een droomscenario.

De uittredende burgemeester ziet echter nog een derde uitweg: N-VA kan een minderheidsbestuur op poten zetten. In dat geval is Janssens bereid om zijn medewerking te verlenen vanuit de oppositie. Gedoogsteun, als het ware. "Wij zullen ons ten allen tijde collegiaal opstellen", aldus Janssens.

Nog zo'n axioma. Dat de Stadslijst een en ondeelbaar is, is er nog eentje. "CD&V en sp.a zullen elkaar niet loslaten. Het kan best zijn dat het scenario circuleert dat sp.a CD&V zou steunen wanneer ze alleen deel uit willen maken van de meerderheid, maar dat is geen partijstandpunt. Als Bart De Wever dus zou willen proberen om hen bij ons los te weken, zeg ik bij deze: dat zal niet lukken."