Direct naar artikelinhoud

Deze 'ministers' werken aan een duurzame samenleving

MINISTER VAN FRIETJES

Duurzaamheid op een oer-Vlaamse manier

Goudbruin gebakken frietjes met een sociale aanpak? Lucie Evers is de grote roergangster en predikt met passie en vuur het concept. "We zijn een coöperatie in de beste traditie. We zijn tegelijk ook een erkend bedrijf uit de sociale economie."

Het idee ontsproot aan het brein van een hippiekoppel, maar verzandde in de goede bedoelingen. Met Evers is er een meer professionele weg ingeslagen. Voor 250 euro ben je aandeelhouder van de coöperatieve Natuurfrituur, met thuisbasis in Gent. De waarde van het aandeel blijft, en er is een dividend van maximaal 6 procent voorzien. Na twee jaar kun je het aandeel verkopen. Zodra er 200 aandeelhouders zijn in een stad, komt er een frituur. Vandaag is er één mobiele frituur en een pop-up. Daarmee kun je de Natuurfrituur inhuren op vraag voor evenementen.

De hoop is wel dat er straks een vijftal van dergelijke frituren in het straatbeeld opduiken. "We promoten duurzaamheid op een oer-Vlaamse en doodgewone manier. Wat is er typischer dan een frituur", vraagt Lucie Evers retorisch.

Vorig jaar werkte een twintigtal mensen voor de coöperatie. "We draaien nog niet permanent, dat hopen we wel te bereiken." Uiteraard is de frituur biologisch gecertificeerd, volledig veggie, en wordt enkel gewerkt met lokale en seizoensgebonden producten. "Niks bourgeois, niks hips. Op mensenmaat en voor mensen."

Zelf is Evers hier in haar vrije tijd mee bezig, want in het dagelijkse leven is ze consulente voor bedrijven rond duurzaamheid. En ja, de frietjes gebakken in zonnebloemolie zijn super.

MINISTER VAN FIETSONDERHOUD

De Velofixer herstelt aan huis of langs de weg

Niet alleen de jongste minister, ook de eerste die bij het ministerie van Ideeën terechtkwam. Met zijn bakfiets, dan nog wel. Amor is niet alleen gek van fietsen, hij maakte er zijn broodwinning van. Na een stevige vakopleiding en jaren ervaring in fietswinkels als mecanicien zag hij het licht. Een mobiele fietshersteller, aan huis, op kantoor, langs de weg. De wegenhulp voor fietsers. Een belletje en Amor springt op zijn zelf gebouwde 2,5 meter lange bakfiets. Een vaste prijs van 8 euro voor verplaatsingskosten en een uurtarief later raak je weer op weg. Met een betaalterminal en een computer in de tas is de mobiele fietshersteller overal operationeel, binnen de Brusselse vijfhoek, welteverstaan.

Volgeladen weegt het ding snel 90 kilogram. Met zijn bakfiets scheurt hij in Brussel ecologisch verantwoord en duurzaam tussen de rijen auto in de file.

De Velofixer heeft intussen een aantal vaste en grote klanten, zoals de stad Schaarbeek, dat zijn 40 fietsen laat onderhouden door Amor. Ook de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) is klant. "Dat zorgt voor een vaste stroom van inkomsten, waardoor het leefbaar wordt voor mij", zegt de jonge ondernemer. Met zijn fiets, wisselstukken en voorraad vergde de opstart van Velofixer een goede 12.000 euro. Intussen is er een winkel in Brussel, en de droom om in verschillende steden een soortgelijk concept uit te rollen.

MINISTER VAN ZWAMMEN

Een natuurlijke oplossing voor recyclage

Of hoe een fascinatie kan uitgroeien tot een hobby, een hobby tot een bedrijfsmodel. Bruno Van Haudenhuyse is al zijn leven lang gebiologeerd door zwammen. Officieel is hij voor de administratie een ongeschoolde arbeider, in het reële leven een substraatbereider voor eetbare zwammen. Een adept van de mycologie, dat deel van de biologie dat zich verdiept in de fungi. Via workshops toont hij hoe je oesterzwammen kunt kweken, op materiaal dat als afval wordt beschouwd. Koffiegruis, snoeihout, afval voor ons, voedingsbodems voor Bruno's zwammen.

Via een netwerk van cafés en restaurants verzamelt hij koffiegruis. Mensen kunnen doneren, of ruimte ter beschikking stellen om te kweken.

Met GandaZwam wil hij de kennis verspreiden. De duurzame gedachte die achter zijn schimmels schuilgaat is een continue levensstroom creëren. Zwammen zijn de natuurlijke oplossing voor het recycleren van biologisch plantaardig materiaal. "Maar in Costa Rica is onlangs een zwam ontdekt die ook isolatieschuim kon afbreken. Onze kennis van de mycologie staat nog in zijn kinderschoenen, terwijl zwammen even oud zijn als onze planeet."

Van Haudenhuyse wil van de afvalstromen grondstoffen maken voor de voedselproductie. "Ze zijn ook inzetbaar in de geneeskunde en farma", weet deze ambassadeur, die verschillende projecten en ideeën tegelijk in de lucht houdt. De uitvalsbasis is Gent.