Direct naar artikelinhoud

Leuven meest aantrekkelijke Vlaamse stad

Leuven is de aantrekkelijkste grote stad van Vlaanderen. Dat is de conclusie van een studie van denktank Itinera en consultancybureau Deloitte. Leuven dankt zijn koppositie in de eerste plaats aan goeie scores op het vlak van kennisontwikkeling, mobiliteit en levenskwaliteit. Brugge, het nummer twee, blinkt uit in bestuurskracht en milieu- en natuurontwikkeling.

Voor het aantrekkelijkheidsonderzoek werden alle 308 steden en gemeenten in Vlaanderen doorgelicht. Aantrekkelijk zijn volgens de onderzoekers die steden en gemeenten die excelleren in bestuurskracht, mobiliteit, levenskwaliteit, economie, kennis en/of milieu. Dat de factor economie eerder zwaar doorweegt, blijkt uit het feit dat plaatsen waar het inkomen hoog is, ook hoger scoren in de ranking. "Rijkere gemeenten staan inderdaad hoger in de rangschikking", stellen de onderzoekers vast.

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, werden de steden en gemeenten in categorieën ingedeeld. Zo werd, behalve voor de categorie 'grote steden', ook een ranking gemaakt in de categorie 'toeristische kustgemeenten' (Nieuwpoort op één), 'landelijke gemeenten' (Ruislede ), 'regionale steden' (Roeselare), 'middelgrote steden' (Herentals) en 'kleine landbouwgemeenten' (Glabbeek).

De resultaten van het onderzoek worden niet toevallig nu bekend gemaakt. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wilden Itinera en Deloitte na gaan "in welke mate lokale overheden erin slagen attractieve diensten op een efficiënte manier aan te bieden." Welke lokale overheden daar het minst in slagen, wordt niet meegegeven.