Direct naar artikelinhoud

Grensakkoord bereikt in Soedan

Luttele dagen voor de splitsing van Soedan hebben de regering in Khartoem en de oppositie die nauwe banden met Zuid-Soedan heeft, het geschil rond twee grensstaten bijgelegd.

Beide zijden raakten het eens de omstreden staten Blauwe Nijl en Zuid-Kordofan voortaan samen te besturen. Een kaderakkoord in die zin werd woensdag in Addis Abeba ondertekend en kort daarna door VN-topman Ban Ki Moon toegejuicht.

Na het referendum van begin dit jaar zal Zuid-Soedan zich op 9 juli onafhankelijk verklaren. De twee grensstaten Blauwe Nijl en Zuid-Kordofan behoren tot het noorden, maar staan ook onder de invloed van de Soedanese bevrijdingsbeweging SPLM (Sudan People's Liberation Movement), die het zuiden leidt. VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon riep beide zijden in zijn verklaring op na het politieke akkoord ook voor de stopzetting van de gevechten in Zuid-Kordofan te zorgen en hulporganisaties toegang te geven tot de noodlijdende bevolking.

De inwoners van Zuid-Soedan spraken zich in januari in een referendum met overweldigende meerderheid uit voor onafhankelijkheid. De regering in Khartoem beloofde de uitslag te respecteren, maar vroeg in ruil een correcte verdeling van de olieopbrengsten en een duurzame regeling voor enkele betwiste regio's op de grens tussen noord en zuid.