Direct naar artikelinhoud

NOOIT EERDER WAREN ER zoveel miljardairs

Alle miljardairs bezitten samen 2.600 miljard dollar

Ze zijn nu al met 793, het eliteclubje der miljardairs. Dat zijn er maar liefst 102 meer dan in 2005, te rekenen in Amerikaanse dollars. Volgens het Amerikaanse magazine Forbes gaat het om een absoluut record.

Microsoftstichter Bill Gates blijft de rijkste mens op aarde, hij bezit 50 miljard dollar (42 miljard euro). Daarmee vergroot hij zijn voorsprong op de eeuwige nummer twee, beursmakelaar Warren Buffett, die vorig jaar nog 42 miljard dollar bezat. De Mexicaanse telecombaas Carlos Slim Heli (30 miljard dollar) vervolledigt de top drie, op de voet gevolgd door Ikeastichter Ingvar Kamprad. Hoewel de Zweed in het dure Zwitserland woont, zou je hem zijn fortuin niet nageven. Kamprad vliegt altijd in economyclass, slaapt in goedkope hotelletjes en rijdt in een aftandse Volvo.

Eerste vrouw op de lijst is de Franse leading lady Liliane Bettencourt (plaats 15, goed voor 16 miljard dollar). Haar vader stichtte cosmeticagigant l'Oreal, Bettencourt erfde als enige dochter de hoofdaandelen van de firma.

Opvallend detail: In de top tien zitten slechts drie Amerikanen, terwijl de top enkele jaren geleden nog alleen uit Amerikanen bestond. De golden boys van de VS krijgen concurrentie. Zo staat op vijf de Indische staalmagnaat Lakshmi Mittal, sinds enige tijd ook in ons land bekend omdat hij de Europese staalreus Arcelor wil inpalmen.

De stijging van het aandeel LVMH brengt de Franse luxekoning Bernard Arnault op zeven, gevolgd door Saudische prins Alwaleed Bin Talal, de Canadese uitgever Kenneth Thomson en de Hongkongse zakentycoon Li Ka-shing.

Die laatste bouwde net als Gates en Frère zelf zijn fortuin op en sloot in november vorig jaar een deal met premier Verhofstadt. Li Ka-shing wil de distributie van zijn groep AS Watson in de gebouwen van het opgedoekte Renault Vilvoorde centraliseren. Wat dat oplevert? Een investering van 40 miljoen euro en een honderdtal nieuwe arbeidsplaatsen.

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Zo zakte de Italiaanse premier Silvio Berlusconi van de 25ste naar de 37ste plaats en greep Roman Abramovitsj, voorzitter en geldschieter van de Britse voetbalclub Chelsea, net naast de top tien. Ook de Duitsers zijn niet meer in dat prominente rijtje te bespeuren: Karl Albrecht van Aldi zakte van de achtste naar de dertiende plaats.

(MJ)