Direct naar artikelinhoud

Bedankt, kont van Jean-claude van damme

Buraka Som Sistema: Off the beaten Track, zaterdag 19/9, 23u45, Acht

"De muziek van de toekomst begint in je eigen omgeving", hoor je Buraka Som Sistema getuigen in Off The Beaten Track. Deze documentaire zuigt je daarom mee in de leefwereld van deze Portugese groep, die zo'n vijf jaar geleden doorbrak met een unieke sound. Hun opwindende dansgeluid kwam rechtstreeks overgewaaid uit de uitgaansbuurt Docas in Lissabon, maar plunderde volop bij Angolese kuduro, Britse dubstep en Amerikaanse hiphop.

Het muziekgenre kuduro - Angolees voor 'stevige kont' - was oorspronkelijk trouwens niets meer dan Caraïbische carnavalsmuziek op een droge kickdrum. De choreografie die bij deze minimalistische techno paste, bleek gejat uit Kickboxer, de kaskraker van onze eigenste landgenoot Jean-Claude Van Damme. Daarin voert JCVD een stomdronken dansje op, waarbij zijn staalharde kont een opmerkelijke figurantenrol kaapt. Al gauw vond die aparte dansstijl ook zijn weg naar het Portugese binnenland, via Afrikaanse immigranten.

Met hun aanstekelijke muziek en dans werd Buraka Som Sistema een van de meest succesvolle exportproducten van Portugal. Off the Beaten Track vertelt dat verhaal aan de hand van homevideo's uit de beginjaren, en filmpjes tijdens hun twee jaar durende tournee die hen langs alle uithoeken van de wereld voerde.