Direct naar artikelinhoud

Aantal bommeldingen verdubbeld in vijf jaar tijd

De politie heeft vorig jaar 236 bommeldingen geregistreerd. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als vijf jaar voordien. Vooral scholen zijn een geliefd doelwit voor valse bommelders.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) gaf de cijfers vrij na een parlementaire vraag. Over de hele periode van 2007 tot 2011 gaat het om bijna achthonderd meldingen. Daarbij was er maar in één geval sprake van een echte bom, een kleine brandbom in 2008. In alle andere gevallen zat een gek of een flauwe plezante achter de bommelding.

Een grap die hen trouwens duur te staan kan komen. Een valse bommelder riskeert tot twee jaar cel en moet opdraaien voor alle kosten die zijn bommelding heeft teweeggebracht.

Uit de gegevens blijkt ook dat de meeste bommeldingen in de grote steden plaatsvinden. Wat betreft de doelwitten zijn de scholen het meeste geviseerd. Van de achthonderd meldingen tussen 2007 en 2011 waren er 78 tegen een onderwijsinstelling gericht. Daarna kwamen horeca (66) en stations van het openbaar vervoer (64).

Steeds meer bommeldingen in stations en op de openbare weg komen van ongeruste voorbijgangers. De meldingen in de scholen zijn vooral afkomstig van leerlingen die een grap willen uithalen of zo wanhopig zijn over hun examens dat ze de zaak op die manier proberen te boycotten.

Een valse melding kwam er dit jaar bijvoorbeeld in de middelbare school Pius X in Antwerpen. Iemand had naar het 100-nummer gebeld met de boodschap dat er 's middags zes bommen zouden ontploffen. Het hele gebouw werd daarop geëvacueerd.

Eind vorig jaar waren er gelijkaardige meldingen in Brugge en Oostende. In Brugge kreeg een middelbare school een anoniem telefoontje met de melding dat een kwartier later een bom zou ontploffen. Voor de Oostendse school was het telefoontje binnengekomen bij de politie, waarop honderden leerlingen en tientallen kindjes uit de opvang werden geëvacueerd. Telkens werd er niets gevonden.