Direct naar artikelinhoud

Winter van 2014 kost ons nu een half miljard

De regering moet dit jaar nog op zoek naar een miljard euro om de begroting op koers te houden. Dat is veel meer dan verwacht. Boosdoener blijkt de btw-verlaging op elektriciteit. Die slaat een gat van een half miljard.

Hoe kan zo'n bedrag plotseling uit de lucht komen vallen? Hebben de wiskundeknobbels van het monitoringcomité, het orgaan dat de begroting van de regering controleert, een rekenfout gemaakt? Nee, maar ze hebben zich wel serieus in de luren laten leggen. Door Moeder Natuur.

Het zit zo: de btw-verlaging op elektriciteit van 21 procent naar 6 procent is een maatregel van de regering-Di Rupo. De maatregel is van kracht sinds april 2014. Om te weten hoeveel deze verlaging kost aan de staatskas, heeft men de btw-inkomsten in de maanden voor april 2014 vergeleken met die in de maanden erna. Simpel en correct, lijkt het. Maar daar zit net de fout. De winter van 2014 was namelijk uitzonderlijk zacht. Volgens het KMI de tweede zachtste ooit.

Vertekende gegevens

Dit had als gevolg dat er minder elektriciteit verbruikt werd dan normaal en de btw-inkomsten dus lager lagen dan in een doorsneewinter. In de lente en de zomer van 2014 was het dan weer net kouder dan normaal, waardoor er meer elektriciteit verbruikt werd. De combinatie van de warme winter en de koude zomer zorgde ervoor dat het verschil aan btw-inkomsten sinds de verlaging werd uitgevlakt. De begroting van dit jaar is vervolgens opgemaakt met de vertekende gegevens uit 2014. Iets wat de wiskundeknobbels nu pas hebben gemerkt, na een normale winter en lente in 2015. Of hoe Moeder Natuur de slimste is.

Al hebben ze daar binnen de centrum-rechtse regering een ander gedacht over: "De btw-verlaging is door de socialisten in de vorige regering voorgesteld als een cadeau aan de burger, maar blijkt nu een zware factuur voor de staatskas. En dus ook voor diezelfde burger."