Direct naar artikelinhoud

Geen spoor van nazitrein vol goud in geheime tunnel

Het lijkt een scenario uit een Indiana Jones-film: een nazitrein volgeladen met goud, jarenlang verstopt in een geheime tunnel in Polen. Er wordt al decennialang naar gezocht, maar deskundigen concluderen nu na onderzoek in het gebied dat de trein waarschijnlijk niet bestaat.

Mijnbouwdeskundigen van de universiteit van Krakau deden bodemonderzoek op de vermoedelijke locatie van de 'zloty pociag', de trein vol goud, in Walbrzych in het zuidwesten van Polen. Met speciale apparatuur werd de grond afgespeurd op sporen van een tunnel en een treinstel. Het hoofd van het onderzoeksteam presenteerde gisteren de bevindingen van het onderzoek, meldt de Britse krant The Telegraph. "Volgens ons onderzoek is er mogelijk wel een tunnel, maar geen trein."

Het grootschalige onderzoek werd opgestart nadat twee mannen, Pjotr Koper en Andreas Richter, in augustus beweerden dat ze de legendarische trein hadden gevonden en dat die 300 ton goud zou bevatten. Een Duitser die bij de operatie betrokken was, zou op zijn sterfbed de precieze locatie hebben verklapt.

Het verhaal van de mannen werd serieus genomen en ontketende een ware goudkoorts in Polen. Als het klopte wat de schatzoekers beweerden, namelijk dat Polen slechts een opgraving verwijderd was van twaalf wagons volgeladen met goud, zou de vondst 8,5 miljard euro kunnen opleveren. Met de nieuwe bevindingen lijkt die enorme schat nu definitief naar het rijk der fabelen te worden verwezen.

De trein vol goud, juwelen en wapens zou zijn achtergelaten toen de nazi's in 1945 vluchtten voor de oprukkende Sovjettroepen. Hij werd voor het laatst gesignaleerd in het station van Swiebodzice, een halte voor Walbrzych. Er wordt sinds de Tweede Wereldoorlog al vergeefs gezocht naar de trein, die door de nazi's in een geheime tunnel zou zijn geparkeerd.

De enige manier om echt met zekerheid te zeggen of zich in de diepte een nazitrein met goud bevindt, is om de tunnel ouderwets uit te graven. Op die ontknoping moet nog even gewacht worden. Pas na de winter kunnen de onderzoekers beginnen met de feitelijke opgraving.