Direct naar artikelinhoud

Steeds meer karate kids

Minstens één keer per week smakken nu al ruim 57.000 Vlamingen gezwind een tegenstander tegen de tatami. Volgens trainers vinden velen pakweg kickboksen spannender dan gewone fitness. En: nooit eerder telde ons land zo veel 'karate kids'.

Een rake rechtse, een spectaculaire luchttrap of een geniepige beenveeg. Steeds meer Vlamingen weten van wanten. In goed tien jaar tijd tellen de bekende vechtsportclubs ruim 10.000 leden meer, tonen recente cijfers van Bloso en het Risicovechtsportplatform aan. En het aantal vechtsporters blijft maar stijgen, zo blijkt.

"De huidige instroom is ongezien", zegt David Beckers van taekwondoclub Keumgang in Diest. "In september hebben we nog eens dertig nieuwe sporters verwelkomd, of gemiddeld zeven per week. Ze zijn van alle leeftijden. Al trekken we toch vooral kinderen tussen 4 en 11 jaar aan.

"Dat is voor een stuk te danken aan initiatielessen die we op scholen mogen geven. Tijdens die lessen veroveren we hartjes. Vele kinderen vinden taekwondo al snel een stuk leuker dan het klassieke turnen. Ze overtuigen vervolgens hun ouders om langs te komen in de club. Mama's en papa's merken dan meteen dat hun kind zich gedisciplineerd en zonder ongelukken leert verdedigen. Dat een vechtsport goedkoper uitvalt dan voetbal of tennis (zo'n 125 euro per jaar voor maximaal zes lessen per week) trekt de twijfelaars over de streep."

Spannend

Niet alleen de traditioneel 'zachtere' vechtsporten, zoals judo en karate, winnen aan populariteit. Ook de 'hardere' thai- en kickboksscholen nemen een hoge vlucht. "Wij krijgen vooral meer tieners en volwassenen over de vloer", aldus Tim Verstraeten van Racing Fight Club in Mechelen. "Tot voor twee jaar zag je in onze club bijna uitsluitend competitieboksers. Maar de nieuwe leden willen voornamelijk recreatief kampen. Hun doel is een krachtiger lichaam bekomen. Dat kan ook in de fitness, natuurlijk. Maar kickboks is toch spannender en gevarieerder."

Volgens Els Dom van het Risicovechtsportplatform is een deel van het succes te danken aan lokale sportprojecten met jongeren in kwetsbare buurten. Ook de mooie resultaten van wereldbokskampioene Delfine Persoon spelen ongetwijfeld een rol. In haar club in Lichtervelde verwelkomen ze almaar meer jonge tieners. "Jongens en meisjes van 12 à 14 jaar zijn stilaan geen uitzonderingen meer", zegt hoofdtrainer Filiep Tampere.

Vader en dochter

"Ruim twee jaar geleden startte mijn dochtertje Lisa (9) met haar eerste lessen taekwondo. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten. In mijn jonge jaren had ik vooral jazzballet gedaan. Toen ik zag hoeveel progressie Lisa in korte tijd maakte, raakte ook ik verkocht", vertelt Sandro Michetti (37) uit Diest.

"De eerste trainingsessies waren echt hard. Ik had al zeventien jaar geen sport meer beoefend. Maar nooit kwam het in me op om er de brui aan te geven. We motiveren elkaar voortdurend. Vechtsport vergt kracht, lenigheid en techniek. Vooral dat laatste spreekt me aan. Je bent ook nooit te oud om eraan te beginnen. Wanneer we sparren, krijg je bovendien een korte opstoot van adrenaline. Dat brengt vuur in het leven. Dat ik mijn passie met Lisa kan delen, is de kers op de taart."