Direct naar artikelinhoud

Voedselallergieën bij kinderen beleven opmars

Naar schatting 10 tot 15 procent van de kinderen is allergisch voor een voedingsproduct. Twintig jaar geleden was dat nog 5 tot 10 procent. Bijna 10 procent van de kinderen die hulp zoeken bij de afdeling kinderallergologie van het UZ Leuven, is zelfs allergisch voor 3 of meer voedingsproducten. "Tien jaar geleden was dat nog uitzonderlijk", zegt Liliane De Swert, kinderallergologe aan het UZ Leuven.

Ook in UZ Antwerpen ziet kinderallergologe Margo Hagendorens een opmars van voedselallergieën. "Er komen ook nieuwe allergieën bij, zoals voor aardappelen, noten en zaden. Vroeger zagen we dat veel minder. Bovendien is de kans dat kinderen daar uitgroeien veel kleiner." De allergieën zijn ook een pak agressiever. "Iemand eet bijvoorbeeld pinda's en raakt een deurklink aan. Een kind met een pinda-allergie dat daarna ook aan die klink komt, kan zware uitslag krijgen. Het is een minderheid, maar zelfs voor artsen is dit indrukwekkend."

Vanwaar die opmars komt, daar hebben artsen het raden naar. "Twintig jaar al zien we een globale toename van allergieën. De theorie dat we te hygiënisch leven voldoet niet, hetzelfde geld voor pollutie", zegt Hagendorens. "Noten en zaden eten we wel meer dan vroeger. Nu is elk brood bij de bakker bedekt met zaden, dat was vroeger zelden zo. Kiwi's en pindakaas stonden vroeger ook amper op het menu. Maar aardappelen en tarwe hebben dan weer altijd deel uitgemaakt van ons dieet. Onderzoek hiernaar is erg moeilijk, omdat allergieën sowieso voortkomen uit een combinatie van factoren, zoals genetische aanleg, de omgeving of de gevoeligheid van bepaalde organen. Het is in ieder geval niet zo dat onze aandacht voor allergieën is toegenomen. Ook mijn collega's bevestigen wat ik zie tijdens de consultaties."

Niet panikeren

Hagendorens roept ouders op om bij klachten niet te panikeren, maar wel te zorgen voor een juiste diagnose en aangepaste maatregelen. "Wachten tot het erger wordt, is niet slim. Maar in het wilde weg diëten opmaken voor kinderen heeft geen zin. Ik schaf zelfs veel diëten af. Ook preventief bepaalde voedingsstoffen vermijden is allerminst de bedoeling." Hagendorens zegt ook dat kinderen zelf soms aangeven waarvoor ze allergisch zijn. "Als je hen vraagt wat ze niet lusten, dan blijkt soms dat ze zelf bepaalde producten vermijden omdat ze voelen dat die hen niet bekomen."