Direct naar artikelinhoud

De schimmige zaakjes van de prins

Prins Laurent kan rekenen op een aanzienlijke overheidstoelage. Zo krijgt hij dit jaar een belastingvrije dotatie van 306.000 euro. Dat is wel 5.000 euro minder dan vorig jaar. Sinds de drooglegging van vzw KINT, werkt prins Laurent de laatste jaren vooral via de stichting GRECT.

Huisvestingskosten heeft de prins niet. Villa Clémentine in Tervuren, waar de prins samen met zijn gezin woont, is immers eigendom van de Koninklijke Schenking en wordt gratis ter beschikking gesteld. Daarnaast kan Laurent beroep doen op een militair.

Toch lijkt zijn levensstijl rijkelijker dan zijn inkomsten toelaten. De voorbije jaren kwam de prins meer dan eens in het nieuws met verhalen over schimmige zakendeals die zijn dotatie moesten aanvullen. Daarbij duikt telkens een kluwen van stichtingen en vennootschappen op.

Een van de stichtingen die centraal staat, is de Global Renewable Energy & Conservation Trust (GRECT). Die stichting heeft als doel zonder winstoogmerk duurzame milieuprojecten te propageren. Het was uitgerekend de GRECT die de reis naar Congo organiseerde. Volgens zijn gewezen adviseur Noël Vaesen wilde Laurent via deze stichting ook investeren in de ontwikkeling van een nieuw type katalysator voor gasturbines. Laurent had daarvan gehoord via een vroegere lesgever aan de Koninklijke Militaire School en was al jaren op zoek naar 15 miljoen euro om in te brengen als persoonlijk aandeel in een firma die een proefturbine zou ontwikkelen.

Enkele jaren geleden raakte bekend dat de GRECT via verbonden vennootschappen over vastgoed beschikte. Premier Yves Leterme (CD&V) verklaart dat “de wet op de dotaties geen voorwaarden bevat en geen beperkingen stelt aan het gebruik van de dotatie. Juridisch gezien zijn er geen beperkingen aan de vrijheid van leden van de koninklijke familie om bepaalde activiteiten te ontwikkelen. Dat neemt niet weg dat het ontwikkelen van commerciële activiteiten duidelijk onverenigbaar is met het ontvangen van een dotatie.”

Laurent zou ook deels eigenaar zijn van Villa Sofia. Een huis op het Siciliaanse jetseteiland Panarea dat door de prins als buitenverblijf werd gebruikt. Uiteindelijk was het minister van Staat Etienne Davignon die de opdracht kreeg om de zakelijke activiteiten van de prins te saneren. Daarvoor hadden zijn plannen om zaken te doen met de familie van de Libische dictator Kadhafi het koningshuis nachtmerries bezorgd.

Vzw KINT drooggelegd

Dat de prins de laatste jaren vooral via de GRECT werkt, komt omdat hij geen ander vehikel meer heeft. Nadat begin 2007 duidelijk werd dat de prins zijn villa had laten opknappen op kosten van de marine, werd ook de dotatie aan zijn vzw KINT (Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie) onder de loep genomen. Dat instituut was in 1994 in het leven geroepen om Laurent van een inkomen te voorzien. Zijn dotatie kreeg hij immers pas vanaf 2001.

Na een onafhankelijke doorlichting bleek dat de projecten van KINT niet altijd even sterk waren. Ook werd het gebrek aan onderzoeksresultaten duidelijk, naast het feit dat projecten veel te lang aansleepten. Daarop beslisten de gewesten eenzijdig om de subsidies te stoppen.

Pierre Legros, de advocaat die ook mee was op de Congoreis, trad op als vereffenaar van het milieu-instituut. Volgens Legros waren er maar weinig instellingen die zo goed gemanaged worden als het KINT. “Dat het instituut ophoudt te bestaan, heeft niks met het bestuur te maken. De algemene vergadering heeft tot de ontbinding besloten omdat de gewesten contractbreuk hebben gepleegd, en de subsidies hebben ingetrokken”, merkte de advocaat toen op. “Het KINT bestaat vanaf nu niet meer, maar we kunnen misschien wel onderhandelen over een nieuwe vereniging die de subsidies zou kunnen ontvangen waar de gewesten contractueel aan gebonden zijn.”

Die subsidies kwamen er niet en de kans is klein dat ze er ooit nog zullen komen (STS)