Direct naar artikelinhoud

Verplegers verliezen premie door trage administratie

Gespecialiseerde verpleegkundigen die recht hebben op een jaarlijkse aanmoedigingspremie, dreigen die dit jaar mis te lopen omdat de administratie van de FOD Volksgezondheid de dossiers niet snel genoeg verwerkt. Zorgnet Vlaanderen denkt aan juridische stappen als er geen oplossing komt.

Gespecialiseerde verpleegkundigen dreigen dit jaar enkele duizenden euro's mis te lopen omdat de administratie van de FOD Volksgezondheid hun dossier al te traag beheert. Het gaat om verplegers die zich specialiseerden in oncologie, geriatrie, spoeddienst of intensieve zorgen. "In 2009 heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinckx (PS) een regeling op poten gezet om het beroep aantrekkelijker te maken", legt Tarsi Windey van Zorgnet Vlaanderen uit. "Zo heeft ze budget vrijgemaakt om die groepen een extra premie te gunnen."

De bijdragen variëren tussen 1.100 en 3.350 euro bruto per jaar, afhankelijk van de specialisatie en het aantal werkuren van de verpleegkundigen. Het geld krijgen ze ook niet zomaar, eerst moeten ambtenaren van de FOD Volksgezondheid hun dossier goedkeuren. En daar loopt het strop.

Personeelstekort

"De premie wordt normaal gestort samen met het loon van september. Vorig jaar gebeurde dat een eerste keer", zegt Windey. "Maar door gebrek aan mankracht lopen de erkenningen vertraging op, waardoor een hoop mensen nog geen cent van de premie hebben gezien." Bijkomend probleem is dat de premie niet met terugwerkende kracht werkt, waardoor de kans groot is dat ze het geld dit jaar aan hun neus zien voorbij gaan. Hoeveel verpleegkundigen zo een aardige som mislopen, is niet duidelijk, maar Windey schat dat het toch over een paar honderd mensen gaat.

Zorgnet Vlaanderen is niet van plan het hier bij te laten. "We aanvaarden niet dat mensen een deel van hun loon moeten afstaan door organisatorische problemen of procedures die de FOD zelf in het leven heeft geroepen. Sowieso rekent de FOD vijf maanden alvorens een dossier een definitieve fiat krijgt. Een behoorlijk lange periode." Windey heeft al twee brieven gestuurd naar de FOD met de vraag om meer uitleg, maar blijft voorlopig op haar honger zitten. "Ik hoop dat de verpleegkundigen snel het geld krijgen waar ze recht op hebben. Anders moeten we wel over gaan tot juridische stappen."

Bij de FOD erkennen ze de vertraging. "Maar er is een planning opgesteld om de procedure te bespoedigen". Of de premie met terugwerkende kracht kan worden toegekend, kon de FOD nog niet zeggen.