Direct naar artikelinhoud

Ruzie met City kost Tevez al 11 miljoen

Carlos Tévez verklaarde ooit weinig om geld te geven. Die instelling komt hem goed uit want sinds zijn weigering eind september om in te vallen tegen Bayern is de aanvaller van Manchester City 11,15 miljoen euro misgelopen.

De 27-jarige aanvaller is 7,1 miljoen euro aan bonussen misgelopen. Daarnaast heeft Tévez een boete van 475.000 euro gekregen voor zijn gedrag in München en één van 1,44 miljoen euro voor een onaangekondigde vakantie van twee maanden naar Argentinië. Ook krijgt hij al tien weken geen salaris meer. Normaal vangt de Argentijn 237.240 euro per week. Zodoende moet de in ongenade gevallen spits tijdens zijn gardening leave rondkomen van zijn sponsorinkomsten.

De plotselinge aanval van boekhoudkundige transparantie bij de anders zo geheimzinnige Arabische eigenaren van City heeft alles te maken met de machtsstrijd tussen Tévez en de club. Groot was de woede in de bestuurskamer toen er in de Italiaanse pers een foto verscheen waarop Tévez en zijn adviseur zitten te eten met de algemeen directeur van Milan, Adriano Galliani. De verhouding tussen beide clubs is beroerd sinds een ruzie over een mogelijke transfer van Kaka naar Manchester, drie jaar terug.

Volgens City denken de Milanezen ten onrechte dat de fysiek sterke aanvaller in de uitverkoop staat. Het prijskaartje bedraagt nog steeds 33.5 miljoen euro, vrijwel zeker te veel is voor AC Milan. Het is al wel een stuk minder dan de 44 miljoen euro die Corinthians afgelopen zomer bereid was te betalen. Uiteindelijk ging de transfer niet door omdat de Braziliaanse club geen bankgaranties kon overleggen.

Over belangstelling heeft Tévez niet te klagen. Inter had interesse, maar City weigerde akkoord te gaan met een aanbod van 25 miljoen euro. Eerder had Tevez laten weten geen zin te hebben om te spelen voor PSG. Het liefst keert hij met vrouw en kinderen terug naar Argentinië, naar zijn oude club Boca Juniors. Maar deze club kan de vraagprijs van City niet betalen.

Zowel bij West Ham United als bij de beide clubs uit Manchester is de populaire aanvaller succesvol geweest. De Engelse carrière van Tévez wordt echter ontsierd door financieel gekrakeel, ook omdat hij lang eigendom was van zijn licentieloze agent Kia Joorabchian. De Iraniër vervult ook een rol bij City. Tévez staat tot 2014 onder contract, maar van de FIFA mag een speler de verbintenis verbreken wanneer hij minder dan 10 procent van de officiële wedstrijden speelt.