Direct naar artikelinhoud

Koningshuis kost 38.742.000 euro

In 2014 zal de monarchie zo'n 38,7 miljoen euro kosten. Dat berekende het weekblad Knack. Het is de eerste keer dat de kostprijs van het koningshuis zo duidelijk in kaart wordt gebracht.

De monarchie kost een stuk meer dan tot nu toe werd verwacht. De dotaties voor elk lid van de koninklijke familie waren al wel bekend, maar zij vertegenwoordigen slechts een derde van de totale kosten. De rest wordt uitgegeven door de federale departementen, zoals de federale politie en Defensie.

Het weekblad Knack maakte voor het eerst de totale rekensom. Met dank aan de federale regering, want die maakte van het aftreden van Albert II gebruik om meer transparantie te creëren rond het prijskaartje van het koningshuis. Op basis van de ontwerpbegroting 2014 blijkt dat er jaarlijks 38.742.000 euro naar de royalty's vloeit.

Belastingbetaler

De afgetreden koning Albert II moet het zien te rooien met 923.000 euro per jaar nu hij op pensioen is. Dat is een pak minder dan de 11,5 miljoen euro die hij daarvoor kreeg.

Uit de ontwerpbegroting blijkt dat de nieuwe koning Filip hetzelfde 'loon' krijgt als zijn vader, maar dan geïndexeerd. Hij krijgt 11,6 miljoen euro per jaar. De reden is dat Filip zijn taak als staatshoofd in volledige morele en materiële onafhankelijkheid moet kunnen vervullen.

Prinses Astrid en prins Laurent komen er bekaaider vanaf. Zij moeten het stellen met respectievelijk 323.000 euro en 310.000 euro. Koningin Fabiola is met 466.000 euro per jaar nog toch iets kostelijker voor de belastingbetaler.

Uit een vergelijking met onze buurlanden besluit Knack dat onze monarchie evenveel kost als die in Nederland of Noorwegen.