Direct naar artikelinhoud

Europa keurt sperperiode goed

Het verbod op het afficheren van kortingen tijdens de sperperiode is niet in strijd met de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken. Dat zegt het Europees Hof van Justitie.

Het Belgische Hof van Cassatie had het Europees Hof een prejudiciële vraag over de sperperiode gesteld naar aanleiding van een rechtszaak van Unizo en Mode Unie tegen grootwarenhuisketen Inno. De ondernemersorganisaties nemen het niet dat Inno in december 2007, voor de officiële wintersolden, al een reductie van 50 procent aanbood aan vaste klanten.

De sperperiode staat al even onder druk. Veel winkeliers omzeilen de wet door voor de koopjes uit te pakken met koppelverkoopkortingen en fluistersolden. Bovendien zei de Europese Commissie vorig jaar dat de sperperiode niet in overeenstemming was met de Europese regels over de bescherming van de consument.

"De uitspraak van het Hof is een waarborg voor eerlijke concurrentie", zegt Luc Ardies van Unizo. "Het Hof van Cassatie vindt dat de wet alleen de concurrentie tussen handelaars regelt en daarom nationale materie is. Dat is nu bevestigd."