Direct naar artikelinhoud

7 op de 10 gemeenten besparen op sport

Zeven op de tien Vlaamse gemeenten zullen dit jaar besparen op sport. Zij verlagen de subsidies voor clubs, rekenen hogere kosten aan voor infrastructuur en snoeien in het gemeentelijk personeel. 'Kleine clubs zullen moeten fuseren om te kunnen overleven.'

De besparingsdrift van de Vlaamse gemeenten treft dit jaar ook de sportsector. Waar in 2013 nog 'slechts' 37,7 procent van de gemeentebesturen minder uitgaf aan sport, zal dat dit jaar stijgen tot liefst 69,2 procent. Dat blijkt uit een enquête van het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB). Zij stuurden hun rondvraag naar alle 308 gemeenten en kregen 130 antwoorden binnen.

Bijna 30 procent van de gemeentebesturen geeft aan de subsidies voor clubs te zullen verlagen. Nog veel meer gemeenten stellen te zullen besparen op de bestaande en nieuwe sportinfrastructuur, respectievelijk 62 en 81 procent. "Daardoor krijgt twee derde van de clubs te maken met een tariefverhoging van de accommodaties", zegt Dany Punie, voorzitter van het ISB. "Ik twijfel er niet aan dat veel clubs deze kosten zullen doorrekenen aan hun leden."

Volgens experts kunnen de besparingen de clubs hard treffen. Op dit moment telt Vlaanderen er 23.861. Meer dan 50 procent daarvan heeft minder dan zestig leden. "De clubs zijn niet met de recessie bezig geweest", meent Punie. "Velen van hen hebben niet op lange termijn gedacht en zullen de besparingen daardoor harder voelen dan anders. In kleine gemeenten zullen clubs moeten fuseren om te kunnen overleven."

Dat meent ook Jeroen Scheerder, professor sportbeleid aan de KU Leuven. Volgens hem moeten clubs tegelijkertijd ook meer sponsors zoeken en oudere leden aantrekken. "Het is innoveren of sterven. Sommige clubs gaan hierdoor floreren, anderen zullen zwaar in de problemen komen. Zij zullen dan kijken naar de gemeente, maar die kan hen in deze tijden financieel niet meer steunen."

Op het kabinet van sportminister Philippe Muyters (N-VA) klinkt het dat fusies en samenwerkingen het juiste recept zijn. "We stimuleren de clubs om dit te doen, ook over de gemeentegrenzen heen", zegt woordvoerder Thomas Pollet. "Zo heeft niet elke gemeente een eigen zwembad nodig. Maar tegelijkertijd kunnen en willen we de clubs niet tot fusies dwingen." >>5