Direct naar artikelinhoud

Labeur en strijdershart Petrovic lonen

Wat blijft het toch een heerlijk onvoorspelbare competitie: Bergen verliest in Luik, Antwerp Giants ontsnapt aan een nieuwe blamage bij Leuven en Oostende kruipt weer rechtop in Bree. Dé uitslag van het weekend viel in Limburg te noteren.

Bree l De na rust ontwaakte Sam Van Rossom en Veselin Petrovic waren de stuwende krachten bij de Oostendse wederopstanding. "Dit was onze laatste kans, we hebben ze gegrepen", zei de Servische stier.

Het leek wel een kampioenenviering, hoe Oostende wild feestend zijn fans ging groeten. De opluchting was groot natuurlijk, na de voorbije 0 op 2 en de tanende play-offkansen. Kapitein Bellin stond zowaar op de reclamepanelen, Wright wierp de bal plafondhoog de zaal in, en spelers en coaches vielen elkaar in de armen. "Dit was dan ook onze laatste kans, we moesten winnen", zei Veselin Petrovic. Topscorer, toprebounder, strafste balontfutselaar (6 steals), maar bovenal weer een onuitputtelijke bron van energie. "Gespeeld met een groot hart? Is er een andere manier", lachte Petrovic, misschien wel het grootste strijdershart in het kampioenschap.

"En het leek wel dat mijn spelers dat vergeten waren", begreep Breecoach Finch zijn spelers niet. "Je weet dat Petrovic naar elke bal duikt en briest, dat hij daarbij iedereen op zijn weg omver kegelt. En toch lieten we zijn labeurwerk onbeantwoord. Ongehoord."

Met acht punten en vijf aanvallende rebounds in het slotkwart voedde Petrovic de ultieme Oostendse remonte: van 61-52 (31ste minuut) ging het 2 minuten later naar 63-63 en in één ruk naar 65-69 (37ste minuut). Een voorsprong die Oostende niet meer uit handen gaf, want ook Hicks bekroonde zijn match met de beslissende korven.

Na een vrijworpmisser van Wright (72-74, met 10 seconden op de klok), kreeg Bree alsnog de kans op een ultieme gelijkmaker, maar ook die verkwanselde Kelvin Torbert. "En die laatste poging was illustratief voor onze gehele match: een geforceerde actie met balverlies tot gevolg", zei coach Finch.

Bree gooide in het slotkwart wel tien ballen verloren (20 in totaal tegen 12 voor Oostende). Te slordig natuurlijk om de zege te kunnen opeisen. Een probleem dat dit seizoen al vaak de kop opstak bij Bree. "En weet je waarom het zo hardnekkig is? Omdat in zo'n bewuste matchperiode iedereen eraan meedoet. Gaat het om één of twee spelers die veelvuldig balverlies lijden, dan wiss el je die. Nu gaat dat niet, want ook hun vervangers bezondigen zich eraan", zei assistent Rooijakkers.

En zo verloor Bree een match die het aanvankelijk eenvoudig domineerde: snel naar 10-2 en maximaal naar 27-13. "Maar alle krediet voor Oostende dat alles deed om aan te klampen", zei Finch. Halfweg was die ruime kloof al verdwenen (33-27). "En dat was te weinig, gezien ons overwicht. Maar met twee nederlagen op rij en de play-offs op het spel, vonden de kustjongens makkelijker dat tikkeltje extra karakter en de juiste oplossingen. En wat ik bij Bree zag? Ook veel hart, maar weinig intelligentie", rondde Finch af. (RB)

Breecoach Chris Finch:

Mijn spelers weten dat Petrovic naar elke bal duikt, en toch lieten we hem zijn gang gaan. Ongehoord