Direct naar artikelinhoud

Rusland steekt miljarden in nieuw wapenarsenaal

Moskou l De Russische defensieminister Sergej Ivanov heeft voor de komende jaren een grondige modernisering van de strijdkrachten aangekondigd. Bovendien heeft hij de VS gewaarschuwd goed op te letten met het geplande raketafweerschild boven oostelijk Europa.

"In het kader van het bewapeningsprogramma voor de landmacht en de marine zal zowat 45 procent van de militaire technologie vervangen worden", zei Ivanov tijdens het vragenuurtje in de Doema (parlement) in Moskou. Tegen 2015 zouden onder andere meer dan 50 nieuwe intercontinentale raketten van het type Topol-M opgesteld worden. De raketten geraken volgens experts door het door de Verenigde Staten in Oost-Europa geplande rakettenafweersysteem. In de komende acht jaar wil het ministerie van Defensie vijf biljoen roebel (145 miljard euro) investeren in het bewapeningsprogramma.

Daarnaast is ook de afschaffing gepland van 31 oorlogsbodems van de marine, talrijke strategische bommenwerpers en in totaal 100.000 voertuigen. Een groot deel van de Russische militaire technologie stamt nog uit het Sovjettijdperk en is niet meer bruikbaar. De uitspraken over de opwaardering van de Russische defensiecapaciteit komen vlak voor het begin van de internationale veiligheidsconferentie in München en kunnen een negatieve invloed hebben op de Russisch-Amerikaanse betrekkingen. Aan die conferentie zal ook de Russische president Poetin deelnemen en ook van hem mag men nieuwe krasse uitspraken verwachten.

De ministers hebben al een paar keren uitgehaald naar de Amerikaanse plannen om een raketschild te installeren boven landen van oostelijk Europa. Vooral de nieuwe EU-lidstaat Polen, een onvoorwaardelijke VS-bondgenoot, is daar, tot woede van het Kremlin, vragende partij voor. Ivanov noemde de plannen van de VS "een onvriendelijk signaal, dat ons tot tegenmaatregelen dwingt". Hij sloot ook niet uit dat Moskou "de relaties met de Navo moet herdenken".

Ivanov wordt beschouwd als een mogelijke kandidaat voor de opvolging van president Vladimir Poetin, die volgens de grondwet bij de verkiezingen van 2008 niet opnieuw mag aantreden. De minister van Defensie heeft de opdracht de strijdkrachten te moderniseren en met de vorming van een beroepsleger te beginnen. Dat zou opnieuw over het modernste wapentuig moeten kunnen beschikken en daar heeft Moskou dus vele miljarden voor over.

(FS)