Direct naar artikelinhoud

Janssens en De Wever verwikkeld in stellingenoorlog

Formateur Bart De Wever (N-VA) heeft zijn eigen kaarten niet makkelijker geschud. Hij sluit Groen uit van verdere onderhandelingen en is daardoor aangewezen op de Stadslijst. Die blijft echter vasthouden aan de groenen.

"Ik zal in een volgende fase Groen niet meer betrekken bij de onderhandelingen." Antwerps kandidaat-burgemeester Bart De Wever (N-VA) sloot gisterochtend een derde partij uit van een mogelijke coalitie, nadat eerder ook Vlaams Belang en PVDA+ bedankt werden. Groen liet maandag al zeer duidelijk verstaan dat het niet voort wil praten op basis van 'Respect voor A', de nota die als basis zou moeten dienen voor concrete inhoudelijke gesprekken, maar zonder de deur definitief dicht te doen. De partij verwachtte een nieuwe voorzet van De Wever en wilde op basis daarvan opnieuw aan tafel gaan zitten. Een standpunt dat nog steeds geldt, aldus kopvrouw Meyrem Almaci.

Reden voor de uitstluiting door De Wever is echter niet de inhoudelijke afwijzing van de formateursnota, luidt het, maar wel de rigide houding van de groenen op het vlak van mobiliteit. Groen blijft immers weigeren in een bestuur te stappen dat het BAM-tracé omarmt. Dat maakten de groenen voor 14 oktober al duidelijk en werd de afgelopen dagen nog expliciet herhaald. "Hun positie op het vlak van mobiliteit ten opzichte van die van de Vlaamse regering maakt het voor mij, als lid van een partij die deel uitmaakt van die regering, onmogelijk om met hen verder te gaan", argumenteerde De Wever dinsdagochtend.

Vlak daarvoor ontving hij de delegaties van de resterende partijen. Open Vld reageerde zoals verwacht wel positief op de nota, net zoals De Wevers eigen partij N-VA. De Stadslijst van sp.a en CD&V zoals bekend niet. Vooral de socialisten kunnen niet leven met het werkstuk en eisen fundamentele aanpassingen. Daarover werd echter nauwelijks gepraat. De Wever wilde voornamelijk weten van Patrick Janssens, Robert Voorhamme (beide sp.a) en Marc Van Peel (CD&V) of zij zich nog steeds onlosmakelijk vastkoppelen aan Groen en of ze bereid zijn om die partij te lossen. Uittredend burgemeester Patrick Janssens verkondigde twee weken geleden immers dat de Stadslijst onder geen beding aan een bestuur zou deelnemen zonder Meyrem Almaci en co. Een axioma, heette dat toen.

De Wever verwacht vandaag een antwoord op zijn vraag, maar nu al is duidelijk wat dat zal zijn. In de vooravond liet de Stadslijst weten dat ze de beslissing om Groen te dumpen betreurt en dat ze vraagt de groenen alsnog te betrekken bij de Antwerpse formatiegesprekken.

Dat de toekomstige burgemeester mobiliteit aanhaalt voor de uitsluiting van de groenen, stuit verkozenen van de Stadslijst tegen de borst. "Dat standpunt was al lang bekend en toch kregen ze de nota nog. Wij hebben het gevoel dat De Wever niet op een ernstige manier geprobeerd heeft om iedereen rond de tafel te krijgen."

De formatie in Antwerpen lijkt daardoor te verzanden, want hoe het nu voort moet is niet duidelijk. De Wever is niet van plan om een nieuwe nota op te stellen. Volgens N-VA zou dat weinig opleveren.

De hoop dat CD&V zich zal losrukken uit de Stadslijst, blijft vooralsnog in ieder geval ijdel, benadrukte Marc Van Peel gisteravond nog in Terzake. Al gaf hij toe dat er wat CD&V betreft niets in de nota staat dat met onderhandelingen niet op te lossen is. "Het is nu aan Bart De Wever om een formule te zoeken waarmee hij zowel de Stadslijst als Groen aan tafel krijgt", analyseerde Van Peel. Hij gaat niet uit van een snelle oplossing. "We zullen zo nog wel enkele weken voortsukkelen. Het zou best nog kunnen duren tot december, maar ik heb nog nooit geweten dat het gezond verstand uiteindelijk niet zegeviert."