Direct naar artikelinhoud

Elfjarige praat maffia in de cel

Hij geldt als de jongste pentito uit de Italiaanse geschiedenis. 11 jaar is hij pas, de spijtoptant die de beruchte omerta heeft doorbroken om tegenover justitie te getuigen, over zijn vader dan nog wel.

Zijn verklaring heeft niet alleen zijn vader, maffiabaas Gregorio Malvaso, in de problemen gebracht. Intussen zijn ook bijna vijftig arrestaties verricht. De jongen zou door zijn moeder zijn aangespoord om te getuigen, nadat ze had ontdekt dat vader Malvaso zijn zoontje had ingelijfd bij de 'ndrangheta, de machtige en nietsontziende misdaadorganisatie uit Calabrië. Dit gebeurde toen de maffiabaas vorig jaar in de cel verdween.

De jongen bleek bij vergaderingen van zijn vader te hebben gezeten en bij allerlei klusjes van maffialeden te zijn meegegaan. "Ik heb de drugs gezien, de wapens, vooral pistolen, nooit geweren. De drugs zag ik altijd in de garage, nooit daarbuiten", verklaarde de jongen zonder een spoor van twijfel om zijn gearresteerde vader nog verder in problemen te brengen.

Verder gaf hij een gedetailleerde uiteenzetting over wie tot de maffiaclan behoort en welke positie eenieder inneemt. "Mijn vader deed wat hij wilde binnen de clan. Hij was de rechterhand van de baas." Bovendien had de jongen de simkaart van zijn vader, vol contacten met andere leden van de maffia, maar ook met bevriende ondernemers en plaatselijke politici.