Direct naar artikelinhoud

Hou u even in stilte bezig

In het weekend is de cultuurconsumerende Belg op zijn best. Daarom trok onze fotograaf Franky Verdickt naar Gent, waar het kunstenfestival Mute de stilte tastbaar heeft gemaakt.

Even de stilte opzoeken, weg van alle gedoe. Het is makkelijker gezegd dat gedaan. Daarom dat een van stilte doordrongen evenement zo aantrekkelijk lijkt. Mute, zo heette het artistiek experiment van artieste, clown en theatermaakster Liesbet Hermans. Een gloednieuw kunstenfestival, helemaal in stilte.

Het event startte bij zonsondergang, om 19.29 uur, zonder klokslag. Meer dan twintig artiesten stonden klaar aan de ruïnes van de Gentse Sint-Baafsabdij, een plek die op zich al rust uitstraalt. Acteurs, acrobaten, dansers, artiesten van diverse pluimage: allen deden ze hun eigen ding, maar dan geheel geluidloos. Zonder muziek, zonder spraak. Zelfs David Troch, de stadsdichter, werd het zwijgen opgelegd. De man hield zich in stilte bezig, door aan een tafeltje zijn zachte zinnen neer te pennen.

Ook het publiek zocht de rust op en werd met rust gelaten. En er werd amper een woord gezegd, er klonken geen piepende geluidjes uit technologische hoogstandjes. Een moment waar we allemaal al eens nood aan hebben. Integer, mooi, haast romantisch. Mute zocht naar de mogelijkheden van stilte binnen het hedendaagse culturele landschap. Met deze eerste editie is alvast bewezen dat daar wel degelijk plaats voor is.