Direct naar artikelinhoud

Acht nieuwe kindvriendelijke gemeenten

Temse, Kortrijk, Middelkerke, Dendermonde, Poperinge, Herenthout, Geraardsbergen en Leuven zijn de nieuwe gemeenten die zich de komende zes jaar kindvriendelijk mogen noemen.

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) reikte de labels uit in Gent, dat zich sinds 2014 als kindvriendelijke stad mag profileren en de internationale conferentie Child in the City verwelkomt. Tot woensdag komen 350 academici, politici en maatschappelijk werkers uit veertig landen er langs om goede praktijken van kindvriendelijke steden uit te wisselen.

"Kindvriendelijkheid staat gelijk met mensvriendelijkheid", zegt Gatz. "Niet alleen kinderen zijn gebaat met een aangename leefomgeving, verkeersveilige buurten of een goede cultuur en jeugdinfrastructuur. Daarom ben ik blij te mogen vaststellen dat dit label begeerd is door de steden en gemeenten. Ik wil het behalen ervan dan ook blijven aanmoedigen."

Het label lauwert gemeenten die het internationale kinderrechtenverdrag omzetten in concreet beleid. "Samen met kinderen en jongeren analyseerden de steden en gemeenten hun beleid vanuit een kindvriendelijke bril", stelt de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten. "Ze formuleerden een strategie die rekening houdt met hun jonge inwoners in al hun beleidsbeslissingen. Niet alleen als het over jeugdwerk of kinderopvang gaat, maar ook over pakweg mobiliteit, welzijn, cultuur en veiligheid."

Over twee jaar wordt een nieuwe lichting kindvriendelijke steden en gemeenten bekroond. De jury bestaat uit Unicef België, het Kinderrechtencommissariaat, VVSG, Demos, VVJ, Hogeschool Gent, Universiteit Gent, AP Hogeschool Antwerpen, de afdeling Jeugd van de Vlaamse overheid en het Europees Netwerk Kindvriendelijke Steden.