Direct naar artikelinhoud

Op bio-energie leven en bossen toch behouden is haalbaar

Tegen 2050 de massale ontbossing stoppen en op 100 procent hernieuwbare energie leven. Volgens berekeningen van het WWF ter gelegenheid van de Week van het Bos, is het mogelijk. Maar het vereist twee revoluties in de keuken: minder vlees op ons bord en minder hout als kookbrandstof in de derde wereld.

Geen ontbossing meer en toch veel meer bio-energie gebruiken, het lijkt onmogelijk. Maar dat is het niet. Zo staat in een nieuw rapport van Wereldnatuurfonds (WWF) naar aanleiding van de Week van het Bos. Wereldwijd maken bossen momenteel een derde van de oppervlakte van de aarde uit. Ruim 1,6 miljard mensen halen er op de een of andere manier hun levensonderhoud uit. Tegelijkertijd gaan jaarlijks minstens dertien miljoen hectare tegen de vlakte.

Als de ontbossing niet stopt, zal tussen nu en 2050 nog eens 232 miljoen hectare bos verloren gaan, zo rekent WWF uit. Tegen 2050 zijn we met minstens negen miljard mensen, wat nog meer landbouwgrond zal vereisen. We moeten ook veel meer groene brandstof gaan gebruiken om de opwarming van de aarde te remmen. Ook dat slokt nog meer bosgrond op voor gewassen die biobrandstof opleveren.

Omdat ontbossing vandaag al goed is voor een vijfde van de CO2-uitstoot, zou zo'n evolutie de opwarming van de aarde nog meer aanwakkeren. Jean-Philippe Denruyter, energie-expert bij WWF International, zegt dat het toch mogelijk is om tegen 2050 enkel nog hernieuwbare energie te verbruiken én de ontbossing te stoppen. In dat scenario zou maar liefst 40 procent van de energie bio zijn. Vandaag is dat 10 procent.

Denruyter: "Biomassa is de laatste optie, na wind en zon. Het kan alleen als geen enkele andere hernieuwbare energiebron mogelijk is, zoals bij scheep- en luchtvaart of zware industrie. Voor personenwagens is electriciteit een beter plan."

Voorwaarden om daaraan te voldoen zijn een scherpe daling van ons energieverbruik en betere controle op duurzaam bosbeheer. "Vanuit de EU kunnen we duurzaamheidsregels verankeren voor de import van bio-energie. Je kunt die milieuvriendelijk produceren, maar dat gebeurt veel te weinig", zegt Denruyter.

Even cruciaal zijn twee revoluties in de keuken. Een omschakeling van koken op een efficiënt kookvuurtje in plaats van op een open vuur in de derde wereld zou de honger naar hout fel afzwakken. Hout en houtskool zijn in de derde wereld nog altijd de meest gebruikelijke brandstof in de keuken. Het bekent een enorme hap uit de bosbestanden. Ook minder vlees op het bord in rijke landen is cruciaal. Denruyter: "Vandaag is al vier miljard hectare bos nodig om in de vleesconsumptie te voorzien. Zonder onze voedingsgewoontes aan te passen lukt het niet. "