Direct naar artikelinhoud

'Geef Stanciu nog wat tijd'

De start van Nicolae Stanciu (23) was veelbelovend, maar na het opwindende voorspel maakt de recordtransfer van Anderlecht een eerder slappe indruk. 'Hij moet zich leren ontspannen.'

"Je gaat hem toch niet nu al afbreken?" In de entourage van Nicolae Stanciu hoor je het ooggerol nog net niet door de telefoon wanneer naar het vormpeil van de man van 7,5 miljoen wordt gevraagd. Na zeven wedstrijden kunnen er geen verregaande conclusies worden getrokken, dat klopt. Maar de terugval na zijn debuut is te groot om te laten passeren.

"Klopt. Hij moet zich leren ontspannen", zucht Florin Manea, een vertrouwensman van Stanciu. Dat nog niet heeft gescoord, kruipt in zijn hoofd. Zeker omdat paars-wit zoveel geld voor hem heeft neergeteld. Manea: "Het brengt druk met zich mee, ja. Maar dat wist Nicolae op voorhand. Ik praat veel met hem om hem te helpen daarmee om te gaan. Geef hem tijd. Zodra hij zijn eerste goal heeft gemaakt, zal hij meer bevrijd kunnen voetballen."

Binnen Anderlecht rijzen er nog geen vragen over zijn kwaliteiten. De scoutingsrapporten over Stanciu waren unaniem lovend. Zijn glansprestatie tegen Charleroi bevestigde al het goede wat over de Roemeen was verteld. Dat hij die lijn niet meteen heeft kunnen doortrekken? Normaal, zo luidt het in het Astridpark. "Kijk eens naar de meest bepalende creatieve spelers van Anderlecht in het recente verleden. Er waren er niet veel die zich meteen konden doorzetten", zegt persverantwoordelijke David Steegen.

Lat ligt hoger

Die uitleg snijdt hout. Met dat verschil dat Hassan, Zetterberg of Suárez geen 7,5 miljoen euro plus bonussen hadden gekost. De lat ligt per definitie hoger voor Stanciu. Alleen is die ook niet meteen geholpen door de omstandigheden. Omdat Tielemans twee matchen out was, moest de Roemeen als 'acht' spelen. De voorbije anderhalve wedstrijd moest Stanciu zijn stek als spelmaker afstaan aan Hanni en op links spelen.

"Laat hem vast op de 'tien' staan en het loopt wel los", luidt het in zijn entourage. "In Steaua werd de bal gewoon bij hem ingeleverd, bij Anderlecht is dat niet zo.

"Ach, de ploeg wint; dat geeft Nicolae wat meer tijd", zegt Manea. "Als hij Anderlecht kampioen maakt, ga je dan nog terugdenken aan zijn moeilijke start?"