Direct naar artikelinhoud

Minister Vandeurzen roept donderdag uit tot date-dag

Wee o wee als u gisteren geen tijd gemaakt hebt voor uw partner. Minister Jo Vandeurzen (CD&V) roept donderdag uit tot date-dag, een vaste vink in de agenda om de kinderen thuis te laten en buitenshuis de romantiek te vieren.

"Hoe is 't?" "Druk druk." We kennen de slagzin van de fulltime werkende ouder met jonge kinderen intussen. Qualitytime met de partner zou noodgedwongen al tussen de soep en de patatten moeten gebeuren, tijdens een uitzending van Samson en Gert, of op Valentijn.

Maar voor wie niet wil aanschuiven voor grote rode harten en pralines, is er nu... donderdagavond. Een ideaal moment volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen om het vuur tussen partners warm te houden, en dat in het kader van een nieuwe campagne die relatieproblemen bespreekbaar moet maken.

"Donderdag date-dag bekt natuurlijk goed", klinkt het bij het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, dat de voorzet gaf voor de campagne. "Het weekend zit meestal vol met vrijetijdsactiviteiten van de kinderen én donderdag geeft al een voorsmaakje van het weekend. Maar op om het even welk moment tijd besteden aan elkaar komt de kwaliteit van de relatie ten goede. Wie in een gelukkige partnerrelatie zit, is volgens onderzoek ook zelf gelukkiger en gezonder."

Duwtje in rug

Betuttelend vindt Vandeurzen het overheidsadvies allerminst. Als de qualitytime er nooit van komt, kan een duwtje in de rug alvast geen kwaad, klinkt het.

"Natuurlijk willen we niet belerend zijn en leggen we niets op. We vertrouwen en respecteren het Vlaamse gezin. Maar dat belet ons niet om duidelijk te maken dat een momentje tijd wonderen kan doen. Hulpverleners vragen ons zelfs specifiek om relatieproblemen niet alleen aan te pakken wanneer die zich al opgestapeld hebben. Daarom hebben we deze campagne iets of wat ludiek opgevat en relatieondersteuning op een positieve manier benaderd."

In die zin vindt ook relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe het voorstel een topsignaal. "De overheid houdt zich toch bezig met preventie? De boodschap is nodig: voor een op de drie koppels in mijn praktijk is het al te laat. Zeker aan koppels met kleine kinderen raden we aan om minstens één keer om de twee weken buiten de vier muren tijd te maken voor elkaar."