Direct naar artikelinhoud

Windows speelt sluw spelletje 'Patience'

Het Patience-spelletje van Windows, een van de meest gespeelde games aller tijden, heeft nu ook een versie voor iPhones, iPads en Android-toestellen. Microsoft heeft daar een min of meer verborgen reden voor: tonen dat het er niet langer alleen voor Windows-gebruikers is.

Hoeveel aardbewoners zouden de afgelopen 25 jaar minstens een paar keer Patience hebben gespeeld op een Windows-computer? Het is haast onmogelijk om in te schatten, maar alleen al de afgelopen vier jaar, zegt maker Microsoft zelf, werd de game door 119 miljoen unieke gebruikers gespeeld op versies 8 en 10 van het Windows-besturingssysteem. Het was een casual game avant la lettre, een game die vooral diende om wat tijd te doden, en die uiteindelijk door veel meer spelers ter hand werd genomen dan pakweg Angry Birds (zo'n 300 miljoen spelers in zijn piekperiode enkele jaren geleden) of Candy Crush Saga (dat twee jaar geleden ergens tussen 360 en 400 miljoen kwam).

Twee decennia lang bleef het spelletje zijn vaste stek houden als onderdeel van Windows, maar nu slaat het plotseling zijn vleugels uit: onder de titel Microsoft Solitaire Collection valt de game, inclusief vier varianten die er de voorbije jaren bijkwamen, nu ook te downloaden op iOS, het besturingssysteem van iPhone en iPad, en Android, het systeem waarop toestellen van fabrikanten als Samsung, Huawei en LG Electronics draaien.

Charmeoffensief

Waarom Microsoft, dat met zijn Windows decennialang andere besturingssystemen uit de markt probeerde te duwen, nu ineens een iOS- en Android-spelletje maakt van een van zijn meest gebruikte apps? Het past allemaal in het nieuwe, zachtere, zijn armen naar de buitenwereld openslaande Microsoft. Sinds huidig CEO Satya Nadella aantrad in 2014 probeert het bedrijf zichzelf opnieuw uit te vinden als een 'platform-agnostische' sofwarefabrikant, die zijn programma's ook op andere besturingssystemen verkoopt.

Voor zo'n ommezwaai is natuurlijk een heel charmeoffensief nodig: gebruikers kennen Microsoft van Windows, Office en misschien de Xbox, maar weten doorgaans niet dat het bedrijf ondertussen ook apps voor andere computerplatformen maakt. Een eerste succesje haalde Microsoft met zijn Office 365-pakket, dat productiviteitssoftware als Word, PowerPoint en Excel ook op Macs, iPads en Android-toestellen bracht, en ondertussen al 23 miljoen gebruikers naar dat platformoverkoepelende model bracht.

En nu wordt dat doorgezet naar een van de meest gebruikte apps in het Windows-universum. "Het past bij een statement dat we de afgelopen twee jaar aan het maken zijn: onze software is er nu voor alle gebruikers, ongeacht welk computerplatform ze hanteren", zegt Katleen Dewaele, woordvoerster van Microsoft België. "In dat kader past bijvoorbeeld ook onze recente beslissing om in het bestuur van de stichting achter het gratis besturingssysteem Linux te stappen."

Er zat al eens eerder zo'n verborgen agenda achter Patience. Toen Microsoft het in 1990 inbouwde in versie 3.0 van Windows, was dat niet alleen met de bedoeling om de kantoorwerker wat vertier te bieden. Toen de computermuis gemeengoed begon te worden, was namelijk een snelle manier nodig om mensen daar wegwijs mee te maken. En wat is makkelijker dan de computerversie van een 200 jaar oud kaartspelletje dat iedereen al kent?

Die strategie van het Trojaanse paard zit zo'n beetje in het DNA van Microsoft. Ook met zijn Xbox-videogameconsole probeerde de technologiereus vijftien jaar geleden aanvankelijk gewoon een voet tussen de deur te zetten in de huiskamer, zodat toekomstige gebruikers ook andere media dan games in de huiskamer zouden nuttigen - uiteraard op een Microsoft-platform. Die strategie mislukte goeddeels, maar Microsoft probeerde ze de afgelopen jaren toch nog een paar keer opnieuw tot uitvoering te brengen.

En nu heeft het bedrijf opnieuw zo'n truc nodig. De tijden dat Windows al ons computergebruik domineerde zijn inmiddels namelijk voorbij: nog maar 12 procent van alle nieuwe computer-toestellen die vandaag worden verkocht, zegt marktstudiebureau Gartner, draait op Windows. Android, iOS en Mac OS X namen het, met samen een marktaandeel van 66 procent, over.