Direct naar artikelinhoud

Eenzame mannen zoeken seks bij Siri

Een opwindend gesprek. Dat zoekt wie eenzaam is steeds vaker bij chatbots zoals Siri van Apple.

Volgens Ilya Eckstein, CEO van software-ontwikkelaar Robin Labs, gaat het met name om tieners en vrachtwagenchauffeurs. "Mensen zijn eenzaam en vervelen zich", zegt hij in The Times. "Zij hebben nood aan een uitlaatklep. Eigenlijk moeten zij mensen ontmoeten en seks hebben, maar ik wil hen niet veroordelen."

Eckstein stelt dat minstens 5 procent van alle gesprekken met de virtuele assistent Robin seksueel van aard zijn. "Het is een symptoom van onze samenleving. Er zijn er bij die gewoon om dirty talk vragen, anderen willen een soort relatie uitbouwen. Sommigen praten tot driehonderd keer per dag met Robin."

Andere ontwikkelaars geven nog geen cijfers vrij. Microsoft, dat Cortana aanbiedt, heeft wel al toegegeven dat alle seksuele toenaderingen problematisch zijn. Het verklaart waarom de bots vaak geërgerd reageren. "Het tapijt moet worden gestofzuigd", zegt Siri als haar wordt gevraagd om aan dirty talk te doen. Alexa van Amazon geeft droogjes mee dat ze "zo'n gesprek niet kan hebben", terwijl Cortana countert dat ze geen "hotline is" en de gebruiker aanraadt om "anders online een kijkje te nemen".