Direct naar artikelinhoud

Gekneld tussen Oost en West

19/11-14/12, NTGent, daarna op tournee, ntgent.be

Stadstheater NTGent haalt dezer dagen vooral het nieuws met interne problemen. Artistiek leider Johan Simons die sneller vertrekt dan verwacht, acteurs die worden ontslagen of opstappen en extern talent dat vanuit de coulissen op een revolte broedt. Een mens zou bijna vergeten dat er ook nog theaterstukken worden opgevoerd. Sneeuw bijvoorbeeld, de bewerking van Luk Perceval van de gelijknamige roman van Orhan Pamuk. De Turkse Nobelprijswinnaar oogstte wereldwijd lof met dit boek over politiek, liefde en religie. Over een Turkije dat worstelt met een eigen identiteit, op de grens tussen Oost en West. "Sneeuw is prachtig geschreven en verteld. Maar het is tegelijkertijd een politieke roman waarin de schrijver het conflict dat de wereld hoofdpijn bezorgt, serieus neemt", schreef de Volkskrant.

Volgens NTG werd Perceval bij zijn keuze om Sneeuw te bewerken "zowel geïnspireerd door het land Turkije, waar de emoties hoog oplaaien en de politiek zich steeds meer van haar grimmige kant laat zien, als door de grote, en intussen vertrouwde Turkse aanwezigheid in tal van Europese steden, waaronder onze thuishaven Gent'.

De regisseur koos voor een diverse cast, met Vlaamse bekenden als Els Dottermans en Frank Focketyn, Nederlander Pierre Bokma, de Koerdisch-Nederlandse Celil Toksöz en Melih Gençboyacı, theatermaker met Duitse en Turkse roots.