Direct naar artikelinhoud

Lottoteam nog zes jaar veilig

De toekomst van de Lotto-wielerploeg ligt vast voor de komende zes jaar. Dat is het resultaat van een superdeal met nieuwe cosponsor Soudal, die gisteren op de slotdag van de Tour werd aangekondigd in Parijs.

Al op de tweede rustdag in Carcassonne verlengde Omega Pharma via merknaam Etixx zijn engagement in het team van Patrick Lefevere voor drie jaar. Soudal, een Turnhouts lijm- en siliconebedrijf, verdubbelde gisteren in het Hyatt Regency Paris Etoile-hotel die termijn. Het gaat tot eind 2020 in zee met de Nationale Loterij en fietsensponsor Ridley, ter verwezenlijking van het Lotto Cycling Project. Een recorddeal, zowat ongezien in het profpeloton.

Een verhaal van gelijkgestemde zielen en overeenkomstige doelen en waarden, of om het met de slogan van Soudal te zeggen: dromen, denken, doen, durven, doorzetten.

Goede mix

"Precies waarom wij al dertig jaar een wielerploeg steunen", kon Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij, zich vinden in het leidmotiv van wat hij "een nieuwe partner met een belangrijk soortelijk gewicht" noemde. Maar voor niks gaat natuurlijk de zon op. De Belgische multinational wil zichzelf snel op de wereldkaart plaatsen en zijn huidige jaaromzet van 550 miljoen euro de komende zes jaar zowat verviervoudigd zien.

Concreet zal de ploeg vanaf 2015 dus Lotto-Soudal heten. De Nationale Loterij blijft tot eind 2020 hoofdsponsor. Het werkbudget wordt niet opgetrokken. "We blijven het team op een gezonde, leefbare manier financieren. Wat niet wil zeggen dat we geen kostenverhogende ingrepen kunnen opvangen. Er zal altijd wel een bepaalde reserve zijn voor één of andere opportuniteit op de rennersmarkt."

Welke rol huidige cosponsor Belisol nog zal spelen, is niet duidelijk. Managing director Nicolas Thiel toonde zich zeer opgetogen met de Tourresultaten van de ploeg. "Maar hij houdt zijn beslissing voorlopig nog even in beraad", klinkt het.

Zes jaar stabiele garantie biedt Lotto de kans om te blijven investeren in een mix van Belgische gevestigde waarden, jong inheems talent en buitenlandse sterkhouders. En als het van Haek afhangt, blijft het plan-Van den Broeck een cruciale peiler. "Ik vind dat we onze derde doelstelling in deze Ronde van Frankrijk wél hebben gehaald", klonk het verrassend.

"Jarenlang ging het over 'de beste Belg in de Tour'. Welnu, Jurgen is dertiende en beste Belg. Van den Broeck zegt zelf dat die derde plaats het maximaal haalbare is. Waarmee hij én wij de lat bijzonder hoog leggen. Dan moeten we er ons ook van bewust zijn dat de kans zeer groot is dat we onder die lat door gaan. Kon het beter? Ongetwijfeld. Is dit een ramp? Neen. We zouden als ploeg ook kunnen mikken op enkel vrijbuiters, een spurterstrein of een klassementsrenner. Wij combineren de drie. Niet makkelijk, maar wel een uitdaging.

"Misschien dat Marc Sergeant en Herman Frison straks wel eens aan tafel moeten gaan zitten met Jurgen. Om samen te bespreken welke richting ze zijn carrière uit sturen. (lacht) Maar dat laat ik aan hen over. Ieder zijn job."