Direct naar artikelinhoud

Leekens kan weer lachen

Daar is Georges Leekens weer. Voor het eerst sinds de 'day after' na zijn ontslag bij Club Brugge, op 4 november, dook hij nog eens in het openbaar op: op de uitreiking van de Raymond Goethalstrofee. De wallen hingen minder diep, de huid was getaander, Leekens' lichaamstaal sprak enthousiasme en de flauwe grapjes waren terug. De vakantie in Dubai heeft Mac the Knife (63) goed gedaan, maar de grootste uitdaging wacht hem nog: een nieuwe job vinden.

Naar eigen zeggen vliegt Leekens momenteel de muren op. "Het is ondraaglijk om op non-actief te staan", zei de ex-trainer van de Rode Duivels, Club Brugge en achttien andere werkgevers. En toch voelde hij zich gisteren in Ganshoren, tussen de andere juryleden van de Raymond Goethalstrofee, duidelijk in zijn sas. Een grapje met de winnaar van de trofee, Peter Maes, een amicaal nekklapje voor Dominique D'Onofrio, een geanimeerd gesprek met Wilfried Van Moer: Leekens liet het zich allemaal welgevallen. Ook de camera's en de vele aandacht voor zijn persoontje.

Niet langer verslagen

Leekens zag er ook beter uit dan een maand geleden, bij zijn ontslag. Toen leek hij een verslagen oude man, getekend door de mindere gang van zaken. Gisteren was hij weer zichzelf. Een enthousiaste trainer die zichzelf opnieuw verkocht, klaar voor een nieuwe job. "Ik voel me prima. Dat zie je toch", zei Leekens. "Momenteel laat ik alles op me af komen. Ik heb aanbiedingen uit Europa en ook twee van buiten Europa. Maar ik neem rustig de tijd om alles te bekijken. In België zal het nog even duren voor ik een aanbieding krijg, denk ik. (knipoog) Bovendien heb ik al voor bijna alle teams van de Pro League gewerkt."

"Ach", merkte Leekens op. "Je kunt een ideaal huwelijk hebben, de perfecte samenwerking ook, maar dan nog kan het mislopen. Dat kan gebeuren in het leven. Een ontslag hoort bij dit vak, dat weet je. Ik kijk graag vooruit, maar heb thuis veel steun gehad. Zonder mijn vrouw zou ik het niet volhouden."

Leekens vleide ook even Club Brugge, de club die hem begin november op straat zette. "Ik ben blij dat mijn ex-club een goeie overwinning heeft geboekt tegen Beerschot. Ik denk ook dat ze stilaan naar een type-elftal toegroeien." Waarna hij subtiel opmerkte: "Qua kwaliteit hebben ze er toch wat bijgekregen, met die spelers die terugkeren uit blessure. Geduld loont. Ik denk wel dat Club nog een rol van betekenis zal kunnen spelen."

Chauvinisme

Eenzelfde pluimpje gooide hij naar Marc Wilmots en de nationale ploeg, die hij in mei halsoverkop verliet voor dat mislukte avontuur bij Club. "Over het algemeen zijn de Belgen niet erg chauvinistisch, maar ik ben het wel voor tien", zei Leekens. "Maar dat is niet de enige reden dat België zich voor de Wereldbeker 2014 zal kwalificeren. Ik heb altijd in dit team geloofd. De huidige resultaten bewijzen dat ik gelijk had en nooit aan het potentieel heb getwijfeld. We zullen als groepswinnaar naar Brazilië gaan. Door de kwaliteit van de ploeg en de trainer, maar misschien ook dankzij de gunstige kalender die ik heb geregeld (lachje)."