Direct naar artikelinhoud

Vázquez neemt Club bij de hand

Weinig lukte bij Brugge, tot de inbreng van Víctor Vázquez. Niet de rapste, niet de fitste, niet de compleetste, maar wel de slimste en de beste voetballer bij blauw-zwart. Hij is tot nader order de gesel en de zegen voor deze ploeg.

Aan de rust op de Freethiel was Preud'homme op zoek. Naar een sleutel, bijvoorbeeld. Om het slot van collega Van Geneugden open te breken. Stilaan tot zijn moedeloosheid moet Preud'homme vaststellen dat zijn selectie weinig of geen spelers bevat met wat hij un coup de génie noemt. Jongens met een individuele actie die de tactiek en de theorie overstijgen. Anderlecht en Standard gingen Club vorig seizoen vooraf omdat die teams in het heetst van de play-offs wel over jongens beschikten die het verschil konden maken.

In Brugge dachten ze die ook te hebben. Maar Lestienne zit inmiddels op de bank en Vadis mag weg. Omdat de portefeuille van de voorzitter deze zomer dicht blijft, moet Preud'homme bij de seizoensstart roeien met dezelfde riemen.

Zaterdagavond viel hem nog eens Víctor Vázquez in de schoot. Víctor is Víctor: zelden nog geschoren, zijn kont tjokt een beetje achter zijn beentjes, en als hij een sprintje trekt, wiegt dat kopje heen en weer. Maar op zo'n zonnige zaterdag in de vooravond, in een decor als dat van de Freethiel, en in een voetbalwedstrijd waar het tempo doet denken aan oude knollen in een weide langs de E40, is Víctor wel dat ene genie. Een hooggeleerde tussen de studenten.

De inbreng van Vázquez was precies wat Club ontbrak voor de rust en wat zo vaak ontbreekt als Vázquez geblesseerd is, of uit vorm, of als het te snel gaat voor hem: dat doorsteekpasje, die assist, die simpele maar o zo efficiënte tik in één tijd. Vázquez deed Club ineens beter voetballen. Het werd dreigender. En dan gebeurt altijd hetzelfde: de tegenstander met minder kwaliteiten gaat individuele fouten maken. Castillo en Duarte bezorgden Preud'homme de eerste punten.

Intensiteit

Maar het Waasland is Kopenhagen niet. En Beveren is Brøndby niet. Als straks de intensiteit in beide Europese wedstrijden te hoog blijkt te liggen voor de frêle Vázquez, waar moeten we dan het heil zoeken? Club Brugge is te vaak kwetsbaar op cruciale momenten, dat is gebleken in de play-offs voor de vakantie.

Het is opmerkelijk en vreemd dat uitgerekend de trainer die door Bart Verhaeghe en algemeen manager Vincent Mannaert de meeste lof krijgt toegezwaaid sinds zij aan de macht kwamen, de minste versterking krijgt. Waarom geven ze Preud'homme geen extra spits en creatieve middenvelder. Per slot van rekening is De Sutter lang out en is Gudjohnsen vertrokken. Wat zal de uitleg van het bestuur zijn, mocht Club over twee weken zonder Europees voetbal zitten?