Direct naar artikelinhoud

Chronologie van een omstreden wapenlevering

Mei 2008: de naamloze vennootschap FN Herstal tekent een contract van 12,182 miljoen euro met de Libische regering.

FN dient bij de Waalse regering vijf aanvragen in voor wapenexportlicenties.

: de adviserende commissie voor wapenexportlicenties geeft een negatief advies voor de export van dodelijke wapens aan Libië.

om onduidelijke redenen communiceert dezelfde commissie dat ze haar beslissing uitstelt en dat ze het dossier verder wenst te onderzoeken.

drie weken voor het toekennen van de licenties wordt minstens een deel van het materiaal al klaargemaakt voor verzending.

de adviserende commissie, die in maart nog tegen de levering was, verandert van mening. Drie leden spreken zich plotseling uit voor het toekennen van de licenties, drie andere leden willen extra advies inwinnen.

een dag na de regionale verkiezingen geeft de Waalse minister-president Rudy Demotte (PS) in naam van de Waalse regering vijf wapenexportlicenties aan FN Herstal.

het begin van de leveringen, volgens Rudy Demotte, die documenten van de Belgische douane citeert.

de Franstalige Liga voor de Mensenrechten en het Vredesplatform CNAPD dienen een aanvraag in bij de Raad van State om de licenties te herroepen.

de Raad van State verklaart de licenties nietig.

Rudy Demotte keurt nieuwe licenties goed die het voor FN Herstal mogelijk maken om die wapens te leveren die nog niet in Libië waren aangekomen.

de wapenlevering is in zijn geheel rond.

de Raad van State geeft de mensenrechtenorganisaties voor de tweede keer gelijk. De licenties worden geannuleerd. Demotte had tijdens lopende zaken FN Herstal niet mogen toelaten om Libië met wapens te bevoorraden. Maar het is te laat, alle wapens waren al op hun bestemming aanbeland.

de Waalse regering zal samenkomen om veranderingen in de reglementering rond wapenexport te bespreken.