Direct naar artikelinhoud

'Zwakke euro kan export zuurstof geven'

De euro zakte gisteren weg tot het laagste peil van dit jaar. Rond de middag was de Europese eenheidsmunt nog 1,2867 dollar waard, het laagste niveau sinds september 2010. In hoeverre zal de Belg dat voelen in zijn portefeuille? "De olieprijzen zijn het grootste pijnpunt", zegt macro-econoom Ivan Van de Cloot. "De consument zal zijn energiefactuur zien stijgen. En wie op reis gaat buiten de eurozone, heeft minder koopkracht."

De huisbrandolie wordt vanaf morgen alvast duurder, zo meldt de FOD Economie. Voor bestellingen van meer dan 2.000 liter moet dan maximaal 0,8525 euro per liter worden betaald, een stijging met 1,2 eurocent. Voor kleinere bestellingen tel je maximaal 0,8785 euro per liter neer (+1,18 eurocent). Aan de pomp stijgt de maximumprijs met 1,17 eurocent per liter tot 0,9750 euro. Voor diesel en benzine zijn momenteel geen prijsstijgingen voorzien, klinkt het bij brandstoffenfederatie Brafco.

Voor onze bedrijven is de zwakke euro niet noodzakelijk slecht nieuws, meent Ivan Van de Cloot. "Integendeel, dit kan onze concurrentiekracht aanzwengelen en een boost geven aan de export. Wij zullen veel meer in de smaak vallen buiten de eurozone. Dat geldt ook voor de Zuid-Europese probleemlanden die met slechte exportcijfers kampen. De zwakke euro kan hen extra zuurstof geven. Het biedt hen meer perspectieven om hun uitvoer op te krikken."

Maar wat met Belgische bedrijven die grondstoffen invoeren vanuit de VS? Zij moeten toch meer centen neertellen? "Gelukkig hebben we in ons land veel verwerkende bedrijven die internationaal importeren, om daarna weer te exporteren", zegt Van de Cloot. "Bij de inkoop zullen ze inderdaad meer betalen, maar ze zullen ook makkelijker exporteren. Dat ze minder verdienen aan die exportgoederen wordt ongetwijfeld gecompenseerd door de grotere volumes."

Wind in de zeilen voor de export is volgens de econoom ook goed nieuws voor de consument. "Een betere uitvoer betekent een mildere recessie. Dat komt de werkgelegenheid alleen maar ten goede, en dus ook de consumptie."