Direct naar artikelinhoud

Politie verbiedt betoging indignados

De Brusselse politie heeft een voor donderdag geplande betoging van 'indignados' rond de Europese wijk verboden. Toch willen ze doorgaan met hun acties, die vandaag beginnen.

Onder de slogans 'Tijd voor een Europese Lente!' en 'Onze democratie tegen hun besparingen!' wil een coalitie van andersglobalistische organisaties uit 13 EU-lidstaten vandaag en morgen in Brussel betogen tegen het strenge besparingsbeleid en de hoge werkloosheid. Maar omdat donderdag en vrijdag de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders zal plaatsvinden in de Europese wijk werd hun betoging op donderdag door de Brusselse politie verboden.

"Schandalig. We hebben het recht om samen te komen en ons protest te laten blijken tegen de aanvallen van de EU op onze jobs en de diensten waar we van afhangen", zei Pascoe Sabido van de organisatie gisteren. "We overwegen juridische actie, omdat de beslissing een flagrante minachting vertoont voor de rechten van gewone Europeanen."

De indignados wilden donderdag om 12 uur verzamelen aan het Trammuseum op de Tervurenlaan. Hun geplande mars blazen ze nu af, maar ze plannen wel een nieuwe samenkomst morgen om 15 uur aan hun aanvankelijke eindpunt, de Europese koepel van vakverenigingen (ETUC) in het Jubelpark.

Ook vandaag organiseren ze al acties. Betogers uit Spanje, Griekenland, België, Italië, Polen, Denemarken, Nederland en Duitsland verzamelen om 11 uur aan metro Troon voor een betoging doorheen Brussel.

Onder de actievoerders bevinden zich bewegingen als Attac, socialistische en christelijke jongerenorganisaties tot en met illustere bewegingen als de 'Brussels Banarchistic Brigade'. Om acht uur vanavond plannen ze ook een 'volksassemblee' aan het Luxemburgstation, in de buurt van het Europees Parlement.