Direct naar artikelinhoud

Europese Commissie verlengt tijdelijke staatsgaranties Dexia

Europa heeft de verlenging van de tijdelijke staats-garanties voor Dexia goedgekeurd. Een definitieve regeling is er nog steeds niet, omdat België en Frankrijk het oneens zijn.

De tijdelijke staatsgaranties van Dexia zijn door de Europese Commissie voor de tweede keer verlengd, tot eind januari volgend jaar. Dat was nodig, want eind deze week liep het huidige stelsel af: de restbank heeft het garantiestelsel nodig om zich te kunnen financieren op de markt.

Het tijdelijke stelsel voorziet in 55 miljard euro aan garanties, verstrekt door de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid. Daarvan heeft de restbank al ruim 50 miljard euro gebruikt, zo blijkt uit een overzicht dat de Nationale Bank van België dagelijks verstrekt.

Herstructurering

De tijdelijke garanties gelden enkel in afwachting van een definitieve regeling, maar daarvoor moeten de verschillende overheden het eerst eens geraken over de garantieverdeling per land.

Het dossier veroorzaakt evenwel spanningen tussen Frankrijk, België en Luxemburg. België, dat nu 60,5 procent van de waarborgen op zich neemt, tegen 36,5 procent voor Frankrijk en 3 procent voor Luxemburg, wil dat Frankrijk een groter aandeel van de garanties opneemt. Een woordvoerder van de Europese Commissie gaf niet aan of het om de laatste tijdelijke verlenging gaat.

Dat is niet het enige Dexia-dossier op de tafel van de Commissie. Ook de verkoop van Dexma - het Franse vehikel ter financiering van de lokale besturen - aan de Franse staat, de Franse staatsholding CDC en Banque Postale ligt op tafel.

Begin augustus bereikten Europa en Frankrijk een principeakkoord in dat dossier. Nu blijkt dat Frankrijk een flinke geut water in de wijn heeft moeten doen.

Zo bekwam Europa dat de banden tussen Dexia en Dexma volledig worden doorgeknipt, zowel voor wat kapitaal betreft (Dexia mag geen aandeelhouder van Dexma meer zijn) als voor de liquiditeitsverschaffing.

Bovendien mogen de staatsgaranties die aan Dexia worden verleend - de rechtszaken van Franse lokale besturen indachtig - onder geen beding dienen om de juridische risico's bij Dexma te dekken. En het nieuwe Dexma moet, zoals Belfius dat deed in België, een businessplan aan Europa voorleggen.

Dexia heeft in het voorjaar al een herstructureringsplan ingediend bij Europa, maar zou midden volgende maand een aangepaste versie indienen, zo valt te horen. Dat is nodig, want de situatie is sindsdien al flink geëvolueerd. Zo werden een aantal filialen verkocht.

Tempo omhoog

In het eerste herstructureringsplan vroeg Dexia om 90 miljard euro staatsgaranties. Dat bedrag zou in de nieuwe versie niet hoger liggen, zegt een goedgeplaatste bron. "Maximaal 90 miljard euro, maar mogelijk slechts 70 à 80 miljard euro", luidt het.

Europees Commissaris voor Concurrentie-beleid Joaquin Almunia riep België en Frankrijk de voorbije dagen op het tempo van de onderhandelingen op te voeren.

In de wandelgangen schuift men de fout voor de traagheid in het dossier ondertussen in elkaars schoenen. In Belgische regeringskringen is men niet te spreken over het feit dat de Europese Commissie de goedkeuring van het businessplan van Belfius samen met het Dexia-dossier wil behandelen.

De nieuwe topman van de restbank, Karel De Boeck, brengt intussen veel van zijn tijd in Frankrijk door om er over de dossiers te onderhandelen.