Direct naar artikelinhoud

Weinig bijval voor hogere prijs dienstencheques

Het systeem van de dienstencheques is volgens Frank Vandenbroucke financieel onhoudbaar en hij stelt voor om de fiscale aftrekbaarheid af te schaffen. Zijn voorstel krijgt weinig politieke steun.

Het systeem van de dienstencheques bestaat al tien jaar. In mei 2003 werd de destijds omstreden maatregel tegen zwartwerk gelanceerd. Volgens Frank Vandenbroucke, als voormalig sp.a-minister van Werk een van de architecten van het systeem, heeft de cheque nog altijd een toekomst. Alleen mag de prijs gerust wat de hoogte in, zo vindt Vandenbroucke.

De dienstencheque werd aanvankelijk gelanceerd voor 6,20 euro per uur en door de jaren heen is dat bedrag opgetrokken tot 8,50 euro. Toch bleef de populariteit stijgen, en samen daarmee ook de kosten voor de overheid. Die moet voor elke cheque zowat 14 euro bijpassen aan subsidies.

Vandaag kost het systeem intussen meer dan 1,6 miljard euro per jaar. Binnenkort, na de zesde staatshervorming, worden de dienstencheques een regionale bevoegdheid en kan elk gewest de regels naar eigen goeddunken aanpassen. Volgens Vandenbroucke kan het systeem ook in die nieuwe context blijven voortbestaan, maar hij pleit wel voor een prijsstijging. "We hebben de kostprijs van de cheque tien jaar geleden bewust te laag gezet, om de zwarte arbeidsmarkt een klap toe te dienen. De belastingaftrek mag wat mij betreft volledig verdwijnen."

Het voorstel van de ex-sp.a-politicus krijgt weinig politieke steun. Binnen de partij van Vandenbroucke wordt duidelijk gemaakt dat de prijs van de dienstencheques al in januari 2013 werd verhoogd. "Die verhoging is er al gekomen. Er is dus absoluut geen sprake van een nieuwe prijsverhoging", klinkt het bij de Vlaamse socialisten.

Ter herinnering: de afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid van de dienstencheques maakte deel uit van de formateurnota van premier Elio Di Rupo (PS). De maatregel raakte echter nooit goedgekeurd tijdens de onderhandeling om een regering te vormen. N-VA en Open Vld zijn voorstanders om het huidige systeem te houden. CD&V vindt op haar beurt dat een aantal "kleine" aanpassingen moeten kunnen, maar zeker geen volledige afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid.

Aan Franstalige kant is nochtans een ander geluid te horen. Daar is de partij van Di Rupo voorstander om het systeem van de dienstencheques onder de loep te nemen. "Het is niet onmogelijk om in die richting verder te werken", aldus een andere bron bij de Franstalige socialisten. Vraag is of de kwestie nog op tafel zal komen na de uitvoering van de staatshervorming. Dat zou betekenen dat de PS het voorstel op tafel van de Waalse en de Brusselse regering zou leggen.