Direct naar artikelinhoud

Europese energiebuffers moeten Belgische stroomtekorten voorkomen

GDF Suez waarschuwt voor black-outs in Nederland. Dat kan ook gevolgen hebben voor ons land. 'Er is nood aan een Europese aanpak', zegt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH).

Zowel GDF Suez Nederland als EON Benelux waarschuwen voor een toekomstig stroomtekort bij onze noorderburen indien er niet dringend geïnvesteerd wordt in een buffercapaciteit. Die capaciteit moet komen via conventionele centrales, te verstaan: klassieke gas- en kolencentrales. Door de opmars van groene energie is investeren in dergelijke centrales met fossiele brandstoffen volgens beide bedrijven niet langer rendabel. Maar zonder die extra buffercapaciteit dreigt een stroomtekort voor die momenten waarop er onvoldoende wind- en zonne-energie voorhanden is. In heel Europa worden momenteel gas- en kolencentrales in een snel tempo gesloten of ontmanteld.

Het probleem is dat centrales op basis van fossiele brandstoffen wel nodig blijven, voor die dagen waarop groene stroom het laat afweten. Vooral de winterperiode is cruciaal, met minder zonuren en een grotere vraag naar stroom. Een opslag van elektriciteit is voorlopig technisch onmogelijk is. Als er onvoldoende wordt geïnvesteerd in buffercapaciteit, acht topman Ruud Bos van GDF Suez Nederland de kans reëel dat er in Nederland black-outs plaatsvinden, waarschuwt hij in de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.

Nederland is een uitvoerder van stroom naar voornamelijk Frankrijk, maar ook naar ons land en Duitsland. Een woordvoerder van de Energiekamer in Nederland, die de energiemarkt controleert en reguleert, wou niet vooruitlopen op de feiten. Maar in ons land is de waarschuwing aangekomen. "De vraag of een black-out dreigt in Nederland is pertinent, en zeker niet zonder gevolg voor ons land", geeft een woordvoerder off the record toe. Bij de toezichthouder CREG blijft men op het officiële standpunt dat er momenteel geen bevoorradingsprobleem is.

Op het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) zegt de woordvoerster dat de discussie op Europees niveau moet gevoerd worden. "De buffercapaciteit is een probleem waar we rekening mee moeten houden. Er moet op Europees vlak snel nagedacht worden over deze problematiek." De Duitse autoriteiten kijken serieus naar de invoering van capaciteitstarieven om de aanleg van nieuwe buffercapaciteit te financieren, omdat de grote hoeveelheid groene stroom en het uitschakelen van kerncentrales de elektriciteitsvoorziening onzekerder maken. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië spelen met deze gedachte.

Los daarvan is in Duitsland, naar analogie met België, een wet in de maak die energiebedrijven verbiedt om onrendabele centrales te sluiten indien de stroomvoorziening door sluiting in gevaar zou komen.