Direct naar artikelinhoud

'In andere landen is het normaal 40 uur te werken'

Voer voor bouwvakkers weer de 40-urenweek in, stelt de Confederatie Bouw voor. 'Dat is nodig om met buitenlandse werkkrachten te kunnen concurreren.' Totaal onaanvaardbaar, zeggen de vakbonden. 'In drukke periodes kloppen Belgische bouwvakkers nu al tot 50 uur per week.'

Of je nu in een callcenter werkt, achter het loket zit in de bank of op een bouwwerf aan de slag bent, als Belgische werknemer telt je werkweek in principe 38 uur. Of dat moet toch het gemiddelde zijn op jaarbasis. Maar als het van de Confederatie Bouw, de werkgeversorganisatie van de sector, komen er daar in haar sector twee uur bij.

Topman Robert de Mûelenaere pleit voor een herinvoering van de 40-urenweek. "De bouw heeft het moeilijk: vorig jaar sneuvelden er 7.000 banen, dit jaar al 2.000. Willen we vaste banen in de bouw behouden, dan moeten niet alleen de loonlasten, maar moet ook de arbeidsduur worden aangepakt", zegt de Mûelenaere. "Kijk maar naar Duitsland. Daar wordt ook 40 uur gewerkt."

Een langere werkweek moet bedrijven toelaten om meer uren te presteren met hetzelfde personeel, is de achterliggende redenering. "Dat is nodig om de vaste banen, die nog altijd de norm zijn in de bouw, te kunnen verantwoorden. Want dat is een duur statuut", legt de Mûelenaere uit.

"Zeker omdat door de weersomstandigheden in een bouwbedrijf maar 1.350 uur per jaar wordt gewerkt, terwijl een doorsnee Belgisch bedrijf aan 1.700 uur komt met de 38-urenweek. Maar ook dat is laag in vergelijking met andere landen, waar het normaal is om 40 uur per week te werken."

Sociale dumping

En de bouwsector kreunt onder de buitenlandse concurrentie, vooral uit Polen, Bulgarije en Roemenië, maar ook uit Nederland. Vorig jaar verloren acht op de tien aannemers een opdracht aan een buitenlandse concurrent. In 2013 waren naar schatting 25.000 voltijdse werkkrachten uit andere landen op Belgische bouwplaatsen aan de slag.

"Normaal gezien moeten buitenlandse bouwbedrijven die hier komen werken onze regels inzake arbeidsduur respecteren. Maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet", merkt de Mûelenaere op.

"Die buitenlandse bouwvakkers werken vaak 60 à 70 uur per week en doen in het weekend voort. Ze mogen meestal al blij zijn dat ze de job hebben. Je hoort hen dus niet morren", reageert vakbondsman Stefaan Vanthourenhout van ACV Bouw. "Moeten wij daardoor onze werkuren optrekken? Er moeten gewoon meer controles komen om die sociale dumping aan te pakken. Dan krijgen we eerlijke concurrentie."

Volgens Vanthourenhout kloppen bouwvakkers ook al 40 uur per week. "Op jaarbasis wordt dat omgezet naar een 38-urige werkweek, via twaalf inhaalrustdagen. Daarvan worden er acht vastgelegd tussen Kerstmis en Nieuwjaar, wanneer er niet gewerkt wordt in de bouwnijverheid. En in drukke periodes kunnen we nu al tot 50 uur per week gaan."

De bonden wijzen er ook op dat er al grote flexibiliteit bestaat in de sector, met de mogelijkheid van 180 extra overuren en zaterdagwerk. Vanthourenhout: "Ach, wellicht willen de werkgevers met die 40-urenweek gewoon twee overuren omzetten in twee werkuren, want dat kost hen een pak minder."