Direct naar artikelinhoud

Akkoord voor planning tweede zeesluis Terneuzen

Vlaamse minister voor Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en haar Nederlandse collega Melanie Schultz van Haegen (VVD) hebben een akkoord getekend voor de bouw van een tweede zeesluis in Terneuzen. Die dient de toegang te verbeteren tot de haven van Gent en een vlotte doortocht van binnenschepen verzekeren. Het eerste schip zou tegen 2021 geschut moeten worden. Het totale project zal naar schatting 1 miljard euro kosten. Hoeveel Vlaanderen en het Havenbedrijf Gent zullen bijdragen, zal tijdens de uitwerkingsfase berekend worden.

Milde Nederlandse vogelgriep geen risico voor België

De vogelgriep, die dit weekend in een kalkoenhouderij in Nederlands Limburg werd aangetroffen aangetroffen, kan geen problemen veroorzaken in België. "Het is een milde variant, waardoor er ook geen extra maatregelen nodig zijn", zegt Lieve Busschots van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Onderzoek bij het Nederlandse Centraal Veterinair Instituut wees uit dat het gaat om de H5N2-virus, een variant van het virus die ongevaarlijk is voor mensen. De 42.700 kalkoenen op het bedrijf in Kelpen-Oler, tussen weer en Roermond, zijn intussen geruimd.

Lawine doodt vier skilopers in Noorwegen

Een lawine heeft in Noorwegen zes skilopers bedolven. Vier van hen zijn daarbij omgekomen, een man kon gered worden. Zijn toestand is stabiel, zo meldde de politie gisterenavond. Een dertigtal reddingswerkers en verschillende speurhonden zoekt nog naar een vermiste. De slachtoffers maakten deel uit van twaalf skilopers met de Franse en Zwitserse nationaliteit, die op de berg Sorbmegaisa ('dodelijke berg' in het Sami) in de Noorse provincie Troms door een lawine van een kilometer breed werden verrast. De skilopers waren uitgerust met radiozendertjes, die het zoeken vergemakkelijken.

Nazimisdadiger Demjanjuk stierf natuurlijke dood

Concentratiekampbewaker John Demjanjuk is een natuurlijke dood gestorven. Na zijn lijkschouwing is er geen bewijs voor betrokkenheid van derden gevonden. De pathologen hebben bij de 91-jarige, die al geruime tijd aan bloedkanker en zware rugklachten leed, ook geen andere aanwijzingen voor de doodsoorzaak gevonden. De in Oekraïne geboren kampbewaker was zaterdag slechts tien maanden na zijn veroordeling als nazimisdadiger en medeplichtige aan de Holocaust in een rusthuis in het Duitse Bad Feilnbach bij Rosenheim overleden.