Direct naar artikelinhoud

Musharraf aangeklaagd voor moord

De Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf is formeel aangeklaagd in verband met de moord op ex-premier Benazir Bhutto in 2007. Het is de eerste keer dat een voormalige leger-leider in Pakistan wordt vervolgd.

Een rechtbank in Rawalpindi stelde Musharraf in staat van beschuldiging wegens samenzwering en moord op zijn vroegere rivale Bhutto. Musharraf ontkent de aantijgingen en zegt dat hij slachtoffer is van een politiek proces.

Bij de rechtszitting werden geen journalisten toegelaten. Na afloop werd Musharraf door veiligheidsagenten teruggebracht naar zijn villa aan de rand van de hoofdstad Islamabad. Hij heeft huisarrest vanwege andere rechtszaken die voortkomen uit de jaren van zijn bewind, dat duurde van 1999 tot 2008.

Bij het verlaten van het rechtsgebouw sprak Musharraf niet met journalisten. Maar een medewerker van hem noemde de aanklachten "volkomen belachelijk". "Er is geen bewijs voor de beschuldigingen", zei hij tegen de BBC. "Op deze manier neemt de rechterlijke macht wraak."

Dat een generaal die ooit onaantastbaar werd geacht nu ter verantwoording wordt geroepen, heeft in Pakistan grote symbolische betekenis. Het land is ongeveer de helft van zijn 66-jarige geschiedenis bestuurd door militairen en nog steeds hebben de strijdkrachten veel macht. Maar justitie geeft nu het signaal af dat ook de hoogste generaals ooit ter verantwoording kunnen worden geroepen.

Aangenomen wordt dat de zaak tegen Musharraf grotendeels is gebaseerd op een verklaring van Mark Siegel, een lobbyist in Washington die bevriend was met Bhutto. Volgens hem heeft Musharraf telefonisch bedreigingen geuit voordat Bhutto in oktober 2007 terugkeerde naar Pakistan. De ex-premier kwam in december van dat jaar om het leven bij een aanslag tijdens een politieke manifestatie in Rawalpindi.

Volgens Siegel had Bhutto hem in een e-mail laten weten wie er volgens haar verantwoordelijk zoud zijn als zij zou worden gedood. Dat waren een voormalig directeur van de inlichtingendienst ISI, een agent van de militaire inlichtingendienst, een politieke rivaal en Musharraf.

Toen in Pakistan onrust uitbrak na de moord op Bhutto, wees de regering van Musharraf meteen naar Baitullah Mehsud, leider van de Pakistaanse taliban. Vervolgens sloot de toenmalige CIA-chef Michael Hayden zich aan bij die beschuldiging. "Wij hebben geen reden om daaraan te twijfelen", zei hij tegen de Washington Post. Anderhalf jaar later kwam Mehsud om het leven bij een drone-aanval van de CIA.

Musharraf heeft zijn huidige problemen grotendeels aan zichzelf te wijten. Tegen het advies van generaals keerde hij in maart van dit jaar terug naar Pakistan na een verblijf van vier jaar in Londen en Dubai. Hij hoopte te kunnen meedoen aan verkiezingen en zijn politieke carrière te hervatten. Maar hij viel ten prooi aan de rechterlijke macht, die wordt geleid door een oude rivaal, opperrechter Iftikhar Muhammad Chaudhry. Die speelde een hoofdrol bij protesten die destijds bijdroegen aan de val van Musharraf.