Direct naar artikelinhoud

Dexia in proces tegen JPMorgan

Dexia sleept het Amerikaanse JPMorgan voor de rechter. De beursgeno-teerde holding claimt misleid te zijn geweest toen het voor het losbarsten van de financiële crisis risico-volle herverpakte woon-kredieten kocht in de VS.

Eerder had de groep al gelijkaardige rechtszaken aangespannen tegen Deutsche Bank en de Bank of America-dochter Countrywide. Dit keer neemt de Dexia-groep, samen met zijn Franse Crédit Local-tak en de Amerikaanse dochter FSA Asset Management, het op tegen Bear Stearns en Washington Mutual. Beide groepen werden in 2008 door de Amerikaanse grootbank JPMorgan overgenomen omdat ze te zwaar hadden gegokt op de uiterst risicovolle markt voor herverpakte woonkredieten.

De Dexia-groep verwijt Bear Stearns, Washington Mutual én JPMorgan nu dat ze misleidende informatie hebben verspreid toen ze die woonkredieten doorverkochten aan het Belgisch-Franse bedrijf. "Drie jaar lang verkochten ze herverpakte woonkredieten terwijl ze beseften dat de kwaliteit ervan uitzonderlijk slecht was. Toch verklaarden ze onterecht of gaven ze de indruk dat die rmbs-effecten een veilige belegging waren", luidt het.

Dexiacommissie

Pierre Mariani, de huidige CEO van Dexia, getuigde gisteren voor de bijzondere Dexiacommissie van de Kamer. De gewezen leiding van Dexia die in 2006 een bijzonder ambitieus groeiplan uittekende voor de groep, kende de gevaren ervan, verklaarde hij.

Een strijdvaardige Mariani werd voor de tweede keer gehoord door de commissie. Zijn inleidend exposé behandelde vragen als 'wie stak de brand bij Dexia aan' en 'wat is er gebeurd om die te blussen'.

Wat de eerste vraag aangaat, liet Mariani aan duidelijkheid niets te wensen over. Het was de gewezen leiding, Axel Miller en Pierre Richard, die Dexia dermate uitbouwde dat de problemen van de herfst van 2008 en daarna onvermijdelijk werden. Mariani wees al eerder op de strategie van ongebreidelde groei die in 2006 werd uitgetekend, goedgekeurd en consequent gevolgd. Axel Miller en Pierre Richard bouwden Dexia zo uit dat de problemen najaar 2008 en daarna onvermijdelijk werden.

Mariani toonde extracten uit een presentatie van de toenmalige directie aan de raad van bestuur van 23 mei 2006. Die presentatie wees op de groeikansen, maar ook op de gevaren zoals de groeiende afhankelijkheid van externe financiering waarmee Dexia zelfs zijn limieten ging opzoeken.

De presentatie maakte ook duidelijk dat de strategie niet houdbaar was op de langere termijn. Bij ongewijzigd beleid zou de groep in 2015 geconfronteerd worden met vier problemen: "Zwakke overblijvende groeiperspectieven, een kwetsbaar businessmodel, waarschijnlijk een verzwakte waardering en een beperkt aantal strategische opties.'

Over de reddingsacties van de overheid in herfst van 2008 schetste Mariani een gemengd beeld. De kapitaalverhoging van ruim 6 miljard euro waarmee de Belgische, de Franse en de Luxemburgse overheid eind september 2008 Dexia te hulp kwamen, is doorgevoerd "op het verkeerde moment, en tegen een verkeerde (lees: te hoge) prijs".

Verder denkt hij dat de voorlopige garantieregeling waarmee België, Frankrijk en Luxemburg de kortetermijnfinanciering van Dexia tot eind mei waarborgen (maximum 45 miljard), vanaf die datum onvoldoende is om de financiële noden van de groep te dekken. Toch denkt hij dat er "misschien op het laatste moment" een oplossing zal zijn. (Belga/DT)