Direct naar artikelinhoud

Crombez eist onderzoek naar Belfius-deals

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) vraagt dat parket, politie en de Bijzondere Belastinginspectie de Barbados-transacties van Belfius gaan onderzoeken. Vooral CEO Jos Clijsters komt in het vizier omdat hij de omstreden deals verlengde, ondanks negatieve adviezen.

De berichten dat Belfius-CEO Jos Clijsters enkele dagen voor de nationalisatie van de bank-verzekeraar omstreden contracten via Barbados heeft verlengd, wordt niet gesmaakt door de federale regering. "De bank heeft de waarschuwingen over de offshoredeals in de wind geslagen", zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez. "Dat vind ik opmerkelijk."

"Ik heb gelezen dat er interne mails en pv's van het auditcomité bestaan waarin stond dat de deals niet oké waren. En toch heeft men die verlengd. Dat vraagt om een onderzoek." Crombez dringt aan op een gecoördineerde actie van het parket, de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en de politie.

"Ik heb beloofd dat elk valabel element in het kader van Offshore Leaks onderzocht zou worden. Het lijkt me dan ook logisch dat er een onderzoek komt. We zullen samen bepalen wie welke elementen van het onderzoek zal uitvoeren."

Ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) onderneemt actie. De christendemocraat stuurde gisteren een brief naar Koen Van Loo, de CEO van overheidsholding FPIM. Die instelling beheert onder meer de staatsparticipaties in de banken. In de brief vraagt Geens dat alle overheidsbestuurders in financiële instellingen ondervraagd worden over de offshoreactiviteiten van hun bank.

Dat geldt niet alleen voor Belfius, die voor 100 procent in overheidshanden is, maar ook voor BNP Paribas (10,3 procent) en haar Belgische dochter BNP Paribas Fortis (25 procent). "Zo'n onderzoek naar de fiscale offshoreconstructies is ongezien", klinkt het in regeringskringen.

De demarche van Geens gebeurt met instemming van de zes federale coalitiepartners. "We moeten snel een duidelijk en globaal beeld krijgen van de offshorebusiness waarbij die instellingen betrokken zijn", merkt een regeringslid op.

Daarnaast roept Geens ook Michel Tilmant op het matje. Tilmant, bestuurder voor de Belgische staat bij BNP Paribas, moet op het kabinet Financiën tekst en uitleg komen geven over een aantal fiscale constructies die door ING werden uitgewerkt toen hij daar aan het roer stond. De naam van de vroegere ING-topman dook op in de database van Offshore Leaks. Tilmant werd onder meer genoemd in verband met de operaties op het Maleisische eiland Labuan.>>3