Direct naar artikelinhoud

Jonge Belg wordt adjunct-kabinetschef van EU-president Van Rompuy

Peter Van Kemseke (41) is de nieuwe adjunct-kabinetschef van Europees president Herman Van Rompuy. De jonge diplomaat met CD&V-signatuur komt zo terecht in het zenuwcentrum van de Europese politiek.

In november ging topdiplomaat Frans van Daele op pensioen. Een vertrek dat een kleine carroussel in gang zette, want Van Daele werd als kabinetschef van de Europese president opgevolgd door Didier Seeuws, de ex-woordvoerder van oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld). Seeuws was tot dan toe de rechterhand van Van Daele en wordt in die functie nu op zijn beurt opgevolgd door Peter Van Kemseke.

Van Kemseke is een jonge diplomaat, maar wel eentje met een indrukwekkend cv. Zo bekleedde hij onder meer al een post bij de VN-Veiligheidsraad en bij de NAVO, speelde hij een belangrijke rol tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie en was hij tot recent diplomatiek adviseur van vicepremier Steven Vanackere (CD&V).

Volgens Van Kemseke is het de combinatie van al die ervaringen die het kabinet van Van Rompuy bij hem deed uitkomen. "Ik heb al veel rond Europa gewerkt, zat onder meer op de permanente vertegenwoordiging van België bij de EU en heb ten tijde van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie heel veel mensen leren kennen."

De uitdagingen binnen zijn nieuwe job zijn niet gering, weet Van Kemseke maar al te goed. Hij is degene die samen met zijn collega's de cruciale Europese toppen van de komende maanden zal moeten voorbereiden. "Het zal zaak zijn om de machine draaiende te houden. Er is al hard gewerkt, maar er ligt nog steeds enorm veel op de plank ook. Maar dat schrikt me niet af, wel integendeel."

Van Kemseke doceert ook Europese studies aan de KU Leuven, een job die moeilijk te combineren zal zijn met zijn nieuwe functie. Net zoals de eigen politieke ambities. Op 14 oktober stond Van Kemseke op de CD&V-lijst in Vilvoorde. Hij raakte niet verkozen en een vervolg zit er ook niet meteen aan te komen. "De komende jaren krijgt Europa de absolute voorrang. Ik zal mijn handen hier meer dan vol mee hebben."