Direct naar artikelinhoud

Di Rupo verdient niet slecht

Verdient premier Elio Di Rupo een loonsverhoging? Ex-spoorbaas Karel Vinck vindt van wel. Maar in vergelijking met zijn collega's uit de buurlanden verdient de eerste minister meer dan behoorlijk.

Wie schatrijk wil worden, moet niet in de politiek gaan. Dat blijkt uit de gangbare lonen voor regeringsleiders. De toppolitici krijgen een behoorlijk loon, maar verdienen minder dan de doorsnee baas van een klein beursgenoteerd bedrijf. Hun loonzakje weegt ook doorgaans lichter dan dat van topambtenaren. De Duitse krant Die Welt onthulde eerder dit jaar dat liefst 4.300 EU-ambtenaren meer verdienen dan Merkel. In ons land verdienen dertien spoorwegbazen meer dan premier Elio Di Rupo.

Volgens ex-spoorbaas Karel Vinck is het niet zo dat topmanagers overbetaald zijn. Hij draait het om: toppolitici zijn onderbetaald. "De vraag is niet of postbaas Johnny Thijs te veel verdient. De vraag is eerder: verdient de premier wel genoeg. Betaal Di Rupo drie keer meer", zegt hij in De Tijd.

Uit een internationale vergelijking blijkt dat Di Rupo's verloning vrij gul uitvalt. Met een jaarlijks loonzakje van een slordige 201.000 euro bruto verdient Di Rupo nauwelijks minder dan Angela Merkel, die als Duits bondskanselier wel de grootste economie van de eurozone leidt.

Amerikaans president Barack Obama verdient maar de helft meer dan Di Rupo. Vlaams minister-president Kris Peeters zit daar ergens tussenin en verdient dus meer dan de Belgische premier, zo werd onlangs nog bevestigd.

Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy heeft een hoger loon dan Obama. Hij verdient 1,38 keer het brutosalaris van een Europees ambtenaar die in de hoogste trede zit, zo is wettelijk vastgelegd. Dat komt neer op ruim 25.300 euro bruto per maand, of de helft meer dan Merkel.

Peeters en Di Rupo verdienen meer dan Frans president François Hollande (PS), die van een loondaling met 30 procent een verkiezingsbelofte maakte. Hollande komt uit op 178.000 euro.

Nederland is het soberst. Premier Mark Rutte moet zich tevreden stellen met een jaarloon van 144.000 euro.

Conclusie: regeringsleiders hebben geen uitzicht op een miljoenenloon zoals dat van een CEO als Belgacombaas Didier Bellens. Ze moeten het met zowat tien keer minder stellen dat de best betaalde managers.

Na hun politieke carrière kunnen de beleidsmakers hun 'merk' wel te gelde maken, via een carrière in het bedrijfsleven of in het lucratieve lezingencircuit. De voormalige Nederlandse premier Jan-Peter Balkenende is aan de slag als vennoot bij consultantbureau Ernst & Young en zou daar twee à drie keer meer verdienen dan als premier, zo schatten Nederlandse media. Dat is klein bier in vergelijking met voormalig Amerikaans president Bill Clinton. Hij strijkt makkelijk 10 miljoen euro per jaar op met lezingen wereldwijd, zo berekende CNN.

Herman Van Rompuy

Europees raadsvoorzitter

€304.000

Barack Obama

president VS

Kris Peeters

minister-president Vlaanderen

Angela Merkel

bondskanselier Duitsland

Elio Di Rupo

premier België

François Hollande

president Frankrijk

Mark Rutte

premier Nederland