Direct naar artikelinhoud

Olli Rehn geeft ook België tips

Dramatisch is de toestand van België niet, maar onze economie heeft wel zorg nodig, zegt euro-commissaris Olli Rehn. Hij verwacht dat België gevolg geeft aan zijn tips.

De Europese Commissie heeft de economische situatie van dertien lidstaten onder de loep genomen. Doel van de studie was het detecteren van macro-economische onevenwichten. En zo zijn er wel wat in België, is de conclusie.

De twee belangrijkste aandachtspunten zijn de verminderde kostencompetiviteit en de hoge schuldgraad. Omdat België gespecialiseerd is in kostprijsgevoelige producten, blijven de loonkosten een ernstig aandachtspunt. Niet in het minst met het oog op onze concurrentiepositie, waarschuwt Rehn. Een ander oud zeer is de schuldgraad, die sinds de crisis in 2008 losbarstte opnieuw rond de 100 procent van het bbp draait, en de gevolgen daarvan op de reële economie. Die schuldgraad moet dus omlaag, zegt Europa. Ook het dalende Belgische aandeel van op de exportmarkt blijft zorgen baren en België moet dringend op innovatie gaan werken, want van de vernieuwing is vooralsnog niet veel in huis gekomen.

Verrassend is de studie niet, De problemen zijn ook niet dramatisch, benadrukt Rehn, toch zeker niet in vergelijking met Spanje en Slovenië. Maar maatregelen zijn wel nodig.

Rehn verwacht dat België rekening zal houden met deze opmerkingen bij de opmaak van het stabiliteitsprogramma dat ons land, net zoals de andere lidstaten, tegen eind deze maand moet indienen. "Op het vlak van loonmatiging heeft de regering reeds enkele maatregelen genomen", pareert het kabinet van minister van Financiën Koen Geens (CD&V). "Er is een herziening van de index geweest, er is gezorgd voor een grotere prijsconcurrentie bij energiemarkten met prijsdalingen als gevolg, en een bevriezing van de reële lonen. Ook de loonnorm zal herbekeken worden." Wat de overheidsfinanciën betreft, heeft de regering na het begrotingsconclaaf beslist om maatregelen te nemen om het structureel saldo te verbeteren tot 1 procent, luidt het. "Ook in het volgende Stabiliteitsprogramma zal een traject worden voorgesteld om een structureel evenwicht te bereiken in 2015, dit met het oog op de gezondmaking van de overheidsfinanciën en de afbouw van de schuldgraad."