Direct naar artikelinhoud

'Laat stadsbestuur leegstaande woningen in beslag nemen'

Geen dak boven je hoofd? Kraak een huis. Liefhebbers vinden op de website krakengent.squat.net zelfs een gedetailleerde handleiding met de nodige tips. Minstens 96 panden in Gent werden zo al ingenomen door krakers. Burgemeester Daniël Termont (sp.a) wil leegstaande woningen in beslag kunnen nemen.

Schepen Mathias Declercq (Open Vld) kwam gisteren al met een wetsvoorstel om kraken strafbaar te maken (DM 22/4). Doorgestoken kaart?

Daniël Termont (sp.a): "Het voorstel van Mathias is puur persoonlijk. Hij had me in de wandelgangen verwittigd dat het eraan kwam, maar wij hebben geen overleg gepleegd. Het gaat om een voorstel van Open Vld, niet van sp.a"

Veroorzaken krakers echt zoveel problemen in Gent?

"We zitten in ieder geval met een ernstig probleem. De online krakershandleiding is het werk van een georganiseerde kraakbeweging. Dat is een groep anarchisten die de laatste maanden steeds meer mensen helpt bij het kraken van een woning. Ze rijden door Gent in een witte bestelwagen, spotten leegstaande huizen en steken zelfs een nieuw slot in de voordeur."

Waarom grijpt u niet in?

"Ik heb daar simpelweg niet de bevoegdheid voor. Als stad staan we machteloos. Daarom lijkt het mij best dat burgemeesters de bevoegdheid krijgen om leegstaande woningen te confisqueren. Na pakweg zes maanden leegstand zouden we gebouwen in beslag kunnen nemen. Als de woning dan nog bewoonbaar is, kunnen we ze eventueel ter beschikking stellen aan daklozen. Onder toezicht van de stad, natuurlijk."

Die mogelijkheid bestaat nu al, niet?

"Er bestaat een wettelijk kader, maar tegelijk ook niet. De wet is namelijk gekoppeld aan een onrealistische voorwaarde: als stad mag je enkel beslag leggen als er geen enkel ander stadsgebouw leeg staat. In een grote stad als Gent is dat onmogelijk."

In het verleden werd u wel vaker beschuldigd van een gedoogbeleid. Waarom die plotse ommekeer?

"Ik heb altijd sympathie gehad voor symbolische acties. Ik denk dat kraken ook een manier kan zijn om daklozen op te vangen. Maar nu loopt het echt de spuigaten uit. Gent kampt met extreme uitwassen. Onlangs verbleef een Gentse bejaarde een paar maanden in het ziekenhuis. Toen de kinderen thuis een kijkje gingen nemen, bleken er krakers in zijn huis zitten."

Er zou ook sprake zijn van gekraakte sociale woningen. Klopt dat?

"Inderdaad. Meer nog: soms gaat het zelfs over woningen die al toegewezen zijn aan iemand die jaren op een wachtlijst heeft gestaan. Als die persoon eindelijk een sleutel krijgt, blijkt het huis gekraakt te zijn. Ik besef dat ik dat onmogelijk kan verantwoorden aan de 9.000 Gentenaren die op de wachtlijst staan."

Wie doet zoiets eigenlijk?

"Ik wil niemand stigmatiseren, maar we zien een zeer sterke toename van het aantal Oost-Europese krakers. Het probleem is al langer gekend. Families komen zonder enig bezit naar Gent. Ze slapen nog liever in het stadspark dan terug te keren, want in hun thuisland zijn ze het slachtoffer van zwaar racisme. Schrijnend, dat wel. Maar toch. Helaas kan Gent niet alle armoede van Oost-Europa opvangen."