Direct naar artikelinhoud

Anderlecht met hakken over sloot tegen hekkensluiter

Anderlecht loopt verder weg van Zulte Waregem en ziet de kloof met Club Brugge nu al groeien tot 11 punten, maar daar houdt het goede nieuws over de landskampioen op. Paars-wit won nipt tegen Cercle Brugge. Het goede voetbal van de voorbije weken was zaterdag helemaal zoek.

Anderlecht pakte tegen Cercle Brugge zijn zesde competitiezege op rij, maar van het sprankelende voetbal van de voorbije weken bleef nauwelijks iets over. Dinsdag had paars-wit in het bekerduel met KV Mechelen al gebroken met het voetbal dat iedereen de voorbije weken wist te begeesteren, maar toen werd dat nog toegeschreven aan het feit dat er zes wisselspelers op het veld stonden en dat daardoor de automatismen ontbraken.

Tegen Cercle Brugge viel dat excuus evenwel weg, want op Deschacht na speelde John van den Brom met zijn basiselftal. Het dwingende en vloeiende voetbal waarmee Anderlecht de voorbije vijf competitiewedstrijden gemiddeld vier keer per match scoorde, maakte plaats voor een trage opbouw, te ver uit elkaar lopende linies, slordigheden en defensieve foutjes.

Exponent van het bleke Anderlecht was Dieumerci Mbokani. 'Dieu' miste te vaak zijn controle en liet de bal daarbij telkens ver van de voet springen. Een van die gemiste controles lag overigens aan de basis van de openingsgoal van Cercle. Mbokani leed vooraan balverlies terwijl iedereen uit positie stond, Bakenga werd diep gestuurd en stifte de 0-1 wel knap over Proto. "'Dieu' is ook maar een mens", wist Van den Brom. "Hij had een mindere wedstrijd. Dat kan ook hem overkomen, maar hij moet wel blijven doen wat er op het veld van hem verwacht wordt. Dan zie ik toch dat hij aan de basis ligt van de twee penalty's.

Mbokani was overigens niet de enige die onder zijn niveau bleef. Zo speelde ook Dennis Praet een onzichtbare wedstrijd, met een wissel voor De Sutter na rust tot gevolg. Maar als er één gezien zijn leeftijd en ervaring recht heeft op een mindere wedstrijd, dan is het wel Praet. Anderlecht ging mét De Sutter wel meer druk zetten en zo moest Bram Verbist toch zijn werkplunje aantrekken. De Cercledoelman stopte een schicht van Bruno met de vuisten, maar zag hoe Vidarsson in de strijd om de rebound Mbokani onderuit schoffelde. De spits stond daarbij net buitenspel: op het stilstaand beeld was te zien dat het centimeterwerk was.

Biglia zette de strafschop om, maar de drie punten werden pas in de slotfase binnengehaald. Scheidsrechter Dierick ging in de fout toen hij bij een volkomen geldig doelpunt van Gillet de voordeelregel vergat en opnieuw naar de stip wees voor een fout op Mbokani. Verbist redde deze keer de strafschop van Biglia, maar uitgerekend de wederoptredende Ronald Vargas duwde de 2-1 binnen.

"We hebben absoluut niet goed gespeeld", gaf Van den Brom toe. "We voetbalden in een veel te laag tempo en van al het goede en mooie van de voorbije weken zag ik weinig terug. Ik vroeg tijdens de rust meer enthousiasme, meer tempo en een beter positiespel. Daarna zag ik wel meer enthousiasme, maar niet het sprankelende voetbal van de voorbije weken. Naar Malaga toe moeten we deze prestatie vergeten en overgaan tot de orde van de dag."

Ook Malaga hield een slechte generale repetitie. De tegenstander van Anderlecht in de Champions League morgen verloor in de Primera Division tegen Getafe met het kleinste verschil, 1-0, en ziet de top-3 verder afstand nemen.